• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Nieuws » foodwatch – Nederlander eet jaarlijks tussen 30 en 35 verborgen industrie-eieren

foodwatch – Nederlander eet jaarlijks tussen 30 en 35 verborgen industrie-eieren

12 april 2020 door de redactie

Consumenten willen geen kooi-eieren, ook niet uit de verrijkte kooi, maar de keuze om ze helemaal uit te sluiten van hun voeding is vrijwel onmogelijk. Levensmiddelenfabrikanten gebruiken in verwerkte producten nog steeds verrijkte kooi-eieren, maar vermelden dit meestal niet op de verpakking.

Gebrek aan transparantie – door een gat in de Europese wetgeving – ontneemt consumenten al meer dan 10 jaar hun keuzevrijheid op dit vlak. Zo belanden toch onbewust industriële eieren op het bord van de consument, die dit omwille van dierenwelzijn net wil vermijden. Voedselwaakhond foodwatch roept alle voedselfabrikanten op om transparanter te zijn en geen enkele soort kooi-ei meer te gebruiken. Samen met het consumentenprogramma Kassa heeft foodwatch de hashtag #kappenmetkooiei in het leven geroepen.

Kooi-eier-surimi

Nederlanders consumeren gemiddeld 210 eieren per persoon per jaar. Hiervan eten ze er 130 tot 140 als verse eieren, ook wel tafeleieren genoemd. Zo’n 60 tot 70 wordt indirect gegeten via bewerkt voedsel, bijvoorbeeld in producten als pasta, sauzen, koekjes, brood, biscuits en ijs. Maar ook in producten waar je niet snel ei verwacht, zoals vegetarische vleesvervangers, broodbeleg en surimi (imitatiekrab). In deze producten worden vaak kooi-eieren gebruikt. Nederlanders eten naar schatting ongemerkt jaarlijks tussen de 30 tot 35 kooi-eieren per persoon.

De Europese Unie heeft in 2012 de traditionele legbatterij (met kooi-eieren dus) verboden. In de EU zit gemiddeld 50% van alle leghennen in verrijkte kooien (iets groter dan een legbatterij), maar er zijn ook lidstaten zoals Litouwen, Spanje en Portugal waar 90% van de eieren via dit systeem worden geproduceerd. Nederland is aan het omschakelen, maar bij ons komt nog 13% van alle eieren uit verrijkte kooien. Het merendeel in Nederland is scharrel (60%), gevolgd door vrije uitloop (20%) en tenslotte biologisch (7%). In 2021 gaat in Nederland een verbod op verrijkte kooien in en wordt het de zogeheten koloniehuisvesting het meest dieronvriendelijke systeem.

Verborgen kooieieren

Waar consumenten geen eieren verwachten, kiezen voedselfabrikanten nog vaak voor verrijkte kooi-eieren. En die informatie staat haast nooit op het etiket. “Als producenten kooi-eieren gebruiken, dan doen ze dat in totale stilte. Niemand zet op de verpakking: ‘Gemaakt met eieren van leghennen die het maar net iets beter hebben dan in legbatterijen’…”, aldus Frank Lindner van foodwatch. Als het voor de consument duidelijk is dat er ei in het product is verwerkt, kiezen producenten wel vaak voor scharrel, vrije uitloop of biologische eieren. Zoals bij mayonaise en kant-en-klare pannenkoeken. Zo kunnen fabrikanten hun merknaam oppoetsen en de omzet vergroten.

Bewuste keuze?

Consumenten letten bij de aankoop van hun verse eieren steeds bewuster op dierenwelzijn. Ze kiezen voor het scharrelei, vrije uitloop of biologisch. Voor tafel-eieren is het door de EU verplicht om te vermelden uit welk land, bij welk pluimveebedrijf en zelfs uit welke stal het ei komt. Ook moet verplicht vermeld worden in welke omstandigheden de kip leeft. Dat kan getraceerd worden via een stempel op eieren, via de eicode. Voor eieren die verwerkt zitten in voedselproducten is dit echter niet het geval: levensmiddelenfabrikanten zijn volgens EU-verordening 589/2008 niet verplicht om de herkomst en het soort ei op hun etiketten te vermelden. Consumenten kunnen dus niet bewust kiezen voor een product dat beter voldoet aan kippenwelzijn.

Foodwatch wil dat deze maas in de Europese wet zo snel mogelijk wordt gesloten. Maar wachten op nieuwe regelgeving duurt lang. De echte macht ligt bij de fabrikanten en voedselverwerkers. Foodwatch roept hen daarom op om het initiatief te nemen. Zet de ei-code gewoon op de verpakking of het etiket. Maar nog liever: weiger om geïmporteerde legbatterijeieren, verrijkte kooi-eieren en kolonie-eieren te gebruiken. Scharrel is wat foodwatch betreft het minimum voor een beter welzijn van leghennen.

Bron foodwatch.

 

Categorie: Dierenwelzijn, Geluk, Gezondheid, Natuur, Nieuws, Voedsel Tags: consumenten, dierenwelzijn, eicode, europese wetgeving, fabrikanten, Foodwatch, kooi-eieren, levensmiddelen

Lees ook:

  1. foodwatch – mannen (31-50 jaar) overschrijden zoutgrens
  2. foodwatch – hormoonverstorende pesticiden nog jaren lang toegestaan
  3. foodwatch – normen voor vervuiling vis met gevaarlijk kwik toch niet versoepeld
  4. CETA: ‘Mogelijk toch verboden hormoonvlees op de Europese markt’

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

de redactie

 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 29 mei 2025
    Rust, eenvoud en tevredenheid
  • 1 juni 2025
    Thuiskomen in het lichaam - Meditatiedag met Lex van Heel
  • 2 juni 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 3 juni 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 4 juni 2025
    Zen Spirit zenmeditatie Arnhem, 1e helft 2025 8 januari-25 juni
  • 4 juni 2025
    Zenmeditatie in Leiden
  • 5 juni 2025
    Introductieworkshop ‘Leven vanuit Vrijheid’
  • 6 juni 2025
    Yoga en meditation
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Deconstructie van het godsbeeld van Pseudo-Dionysius

    Hans van Dam - 23 mei 2025

    Over het verschil tussen weten-wat-niet en niet-weten.

    De wolk van niet-weten

    Hans van Dam - 22 mei 2025

    Over beeldloze mystiek en mystiekloze beelden.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Als God alomvattend is, omvat Hij ook het kwaad
    • Sodis – de virtuele denkster 530
    • RPC en Charity from the heart – Laat ons Kind zijn
    • Taigu – Zonder leven na de dood geen boeddhisme
    • B’eter – lente-frisse witte-bonensalade

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.