De vorige week donderdag benoemde Britse procureur-generaal Suella Braverman is lid van de wat genoemd wordt controversiële religieuze sekte Triratna die haar stichter Dennis Lingwood blijft vereren- ondanks ‘goed gedocumenteerde beweringen dat hij een seriematig seksueel roofdier was,’ zegt een betrokkene tegen de Britse krant The Observer die het nieuw bekend maakte. Braverman is een mitra – Sanskriet voor “vriend” – binnen de Triratna-orde, die de buitenwereld deed schokken door beweringen van seksueel wangedrag, misbruik en ongepast gedrag.
Braverman weigerde aan The Observer commentaar te geven op haar banden met de orde, maar ze wordt geacht activiteiten van het Boeddhistisch Centrum van Londen, een van de belangrijkste hubs van Triratna, een of twee keer per maand bij te wonen.
Vorige week heeft een van de hogere leden van Triratna, die zich bedient van de boeddhistische naam Vishvapani, in een Facebook-post boven een prominente foto van de in 2018 op 93-jarige leeftijd overleden stichter van de orde, Dennis Lingwood, zijn vreugde uitgesproken over de benoeming van Braverman. De post werd vervolgens verwijderd. De positie van Braverman binnen de sekte zal waarschijnlijk vragen oproepen over haar persoonlijke overtuigingen en of dit haar oordeel als senior jurist van de overheid zou kunnen beïnvloeden, meldt The Observer.
“De nieuwe procureur-generaal moet zeker op de hoogte zijn van de aloude beschuldigingen tegen de organisatie,” zegt Mark Dunlop, een vroegere volgeling, die zei dat hij zich gedwongen had gevoeld om over een periode van 4 jaar seks te hebben met Lingwood. Het ‘misbruik van Lingwood’ (…) is goed gedocumenteerd, met verklaringen van vele mannelijke aanhangers die beweren dat zij werden gedwongen tot het hebben van seks met hem. Maar de Triratna-gemeenschap blijft zijn leer en zijn leven promoten.
Vorig jaar publiceerde de waarnemer de bevindingen van een rapport dat werd opgesteld door negen leden, die zich de Interkula noemden, die vonden dat van 423 Triratna-aanhangers die reageerden, 13%, zeiden dat zij, of iemand die ze kenden, “seksueel wangedrag hadden ervaren door Sangharakshita of andere Triratna-orde-leden, in het verleden en de afgelopen tijd”.
De website van het Boeddhistisch Centrum, die de Triratna-gemeenschap promoot, erkent: “Er is controverse geweest over de vroegere seksuele activiteit van onze stichter, Urgyen Sangharakshita, en anderen”.
In december 2016, zei Lingwood: “Ik heb niet gehandeld in overeenstemming met wat mijn positie in de beweging eiste of zelfs als een echte boeddhist. Ik denk in het bijzonder aan de tijden dat ik mijn medeboeddhisten heb gekwetst, geschaad of van streek gemaakt, of dat nu binnen Triratna is of daarbuiten. Een woordvoerster van Triratna zegt in een reactie dat Sangharakshita nooit beschuldigd, aangeklaagd of veroordeeld is voor enige misdaad. Om daar zeker van te zijn, heb ik als Triratna’s beveiligingsofficier zelf met de politie zijn seksuele relaties besproken, en ze hebben me niet verteld dat er ooit iets misdadigs aan hen is meegedeeld”.
Bron The Observer/The Guardian
Ruud van Bokhoven zegt
Seksualiteit is een natuurlijk menselijk gedrag, misbruik daarentegen geeft in het algemeen lijden en een vorm van begeerte, hetgeen nooit geassocieerd kan worden met het boeddhisme.
Namasté ?