Het Nederlands Boeddhistisch Archief (NBA) zoekt dringend opslag voor het media archief van de Boeddhistische Omroep Stichting (BOS), dat circa 4 kubieke meter omvat. De ruimte dient in elk geval afsluitbaar, vorst en vochtvrij te zijn.
De BOS stopte noodgedwongen in het kader van het opheffen van kleine levensbeschouwelijke 2.4.2 omroepen in ons publieke omroepbestel per 1 januari 2016 met het uitzenden van radio- en televisie producties. De succesvolle en levendige BOS-radio verdween voorgoed, de tv vond onderdak bij KRO NVRV en zendt sindsdien uit onder de naam De Boeddhistische Blik. Bodhi tv, een erflater van de BOS, verzorgt sinds enkele jaren berichtgeving over het boeddhisme in Nederland.
Marlous Lazal sprak in de allerlaatste Nachtgast en tevens de allerlaatste radio-uitzending- eind december 2015- in het bestaan van de BOS met André van der Braak. De hoogleraar boeddhistische filosofie aan de VU ging in op de betekenis van vijftien jaar boeddhistische omroep in Nederland.
In de extra lange uitzending spraken ook de boeddhistisch leraren Han de Wit en Varamitra, en hoogleraar Matthijs Schouten over de betekenis van vijftien jaar BOS. Volgens Han de Wit was de BOS “niet zozeer gericht op het verspreiden van het boeddhisme als zodanig”, maar wilde ze “vanuit een boeddhistische optiek kijken naar de wereld”. Matthijs Schouten meent dat het verdwijnen van de BOS veel zegt over de huidige samenleving waarin geen tijd meer vrijgemaakt wordt voor “slow radio en televisie”. “Mensen hebben een ander beeld van het boeddhisme gekregen dan voordat de BOS programma’s maakte”, aldus Schouten. Varamitra kijkt om in vreugde, want volgens hem heeft het publiek veel vreugde ontleend aan de BOS-programma’s. Maar hij is ook kritisch omdat niet kon worden voorkomen dat een levensbeschouwelijke omroep als de BOS werd wegbezuinigd door de overheid. Het laat volgens hem zien dat het boeddhisme nog smal en dun is in Nederland.
In de allerlaatste uitzending ook een ontroerende column van Jotika Hermsen: ‘Afscheid’. Hierin brengt zij op sprookjesachtige wijze een ode aan de initiatiefnemers en medewerkers van de BOS. Jotika Hermsen: “Alles verandert, maar niets gaat verloren. Dat is het verschil tussen horen en zien.”
Jotika Hermsen is een van de weinige vrouwelijke boeddhistische leermeesters in Nederland. Ze was 24 jaar lang non, werd actief in de feministische beweging en legde na haar uittreden uit de katholieke kerk haar geloften af in het Theravadaboeddhisme. In 2005 ontving ze de ‘Outstanding Woman in Buddhism Award’ van de Verenigde Naties, vanwege haar jarenlange inzet voor de verspreiding van de leer van de Boeddha. Voor de BOS maakte Jotika Hermsen meer dan 100 radiocolumns, waarvan een selectie is gebundeld in het boek Botox of Boeddha, dat is verschenen bij uitgeverij Asoka.
Geïnteresseerden die archiefruimte beschikbaar willen stellen aan de NBA kunnen met die organisatie contact opnemen via secr@boeddhistischarchief.nl