Bij veehouderijen die meermaals dierenwelzijnsregels overtreden, blijven dieren vaak jarenlang leven onder ellendige omstandigheden. De NVWA inspecteert en deelt soms een boete uit, maar aan de verwaarlozing wordt zelden een einde gemaakt. Dier&Recht onderzocht honderden inspectierapporten en concludeert dat er veel sneller een houdverbod moet worden opgelegd.
De NVWA krijgt jaarlijks duizenden meldingen van verwaarlozing van landbouwhuisdieren. Ze houdt sinds 2009 een lijst bij met ‘risicobedrijven’ waar herhaaldelijk ernstige overtredingen plaatsvinden. Het aantal risicobedrijven dat onder verscherpt toezicht staat, ligt al jaren rond de 300. Inspecteurs bezoeken de bedrijven gemiddeld twee keer per jaar, vaak jarenlang. Bijna een kwart van de inspectiecapaciteit gaat zo op naar minder dan 1 procent van de veebedrijven.
Weinig verbeteringen
Dieren die in de mest moeten liggen, zonder voer of water, in gevaarlijke, gammele stallen, volledig in het donker. Ondanks het verscherpte toezicht worden bij bijna twee derde van de bezoeken overtredingen geconstateerd. Meerdere malen zijn kadavers aangetroffen tussen de levende dieren en soms wordt met spoed een dierenarts geroepen om lijdende dieren te euthanaseren. De risicobedrijven zijn volgens Dier&Recht nauwelijks te bewegen richting verbeteringen. Veel overtreders lijden onder financiële of persoonlijke problemen en zijn niet in staat tot betere zorg. Ondanks de vele overtredingen mogen ze gewoon dieren blijven houden. Een houdverbod wordt zelden opgelegd.
Minister aan zet
Het zou veel makkelijker moeten worden om tot een houdverbod over te gaan bij ernstige dierverwaarlozing. Dier&Recht roept minister Schouten op om een einde te maken aan de falende aanpak van de NVWA. Ze eist dat de NVWA zelfstandig een houdverbod kan opleggen en dat er speciale officieren van justitie komen die zich volledig richten op dierenwelzijnszaken. Er is een petitie gestart op de website.
Ruud van Bokhoven zegt
Verdiensten is belangrijker dan dierenwelzijn. Ik ben blij dat ik geen vlees eet en daarmee deze dieren laat leven. Eet geen vlees uit eigen genoegen omdat het zo lekker is, besef dat daar een dier zijn leven voor moet laten terwijl er zoveel andere voedsel is die zelfs lekkerder, gezonder zijn en minder voer, energie en uitstoot opleveren.