Hittestress bij koeien, varkens en kippen in de vee-industrie is een steeds ernstiger probleem, blijkt uit onderzoek van Wakker Dier. Melkkoeien hadden vorig jaar maar liefst 107 dagen kans op hittestress. Hittestress leidt tot gezondheidsproblemen en soms zelfs tot de dood. In de dichte, overvolle stallen of weilanden zonder schaduw kunnen de dieren niet afkoelen. De organisatie pleit daarom voor een Nationaal Hitteplan voor dieren.
Cijfers van het KNMI tonen een enorme stijging in warme dagen. Sinds 1950 is het aantal mogelijke hittestressdagen voor koeien verdubbeld en voor varkens en kuikens verdrievoudigd. In de zomer van 2018 hadden naar schatting vrijwel alle ruim 2 miljoen koeien, ruim vier miljoen varkens en tientallen miljoenen vleeskuikens een of meerdere keren last van hittestress. Dit probleem wordt alleen maar groter, want de verwachting is dat tot 2050 het aantal warme dagen met dertig procent toeneemt en het aantal tropische dagen zelfs verdubbelt, stelt Wakker Dier.
Gevolgen
Hittestress is oncomfortabel en leidt onder andere tot afwijkend gedrag en gezondheidsproblemen. Bij extreme hitte is ook de kans op sterfte hoger. Vooral ‘hoogproductieve’ dieren zoals plofkippen en koeien die heel veel melk geven, hebben veel last van warmte. In de Nederlandse stallen is het lastig voor dieren om af te koelen. Weilanden hebben vaak geen schaduw en in kippen- en varkensstallen is het meestal nog warmer dan buiten.
In de wet staat dat de temperatuur in de omgeving van dieren niet schadelijk voor ze mag zijn. Specifiek voor dieren in de wei geldt dat ze beschermd moeten worden tegen slechte weersomstandigheden. Deze regels zijn de afgelopen jaren niet of nauwelijks gehandhaafd door de NVWA, blijkt uit WOB-gegevens en brieven van minister Schouten. In een recente verklaring lijkt NVWA aan te kondigen om vanaf deze zomer extra controles uit te voeren bij hitte. Hoe dit in de praktijk eruit gaat zien, moet nog blijken.
Wakker Dier pleit voor een Nationaal Hitteplan voor dieren, zoals dit ook voor mensen bestaat. Er is inmiddels een hitteplan voor diertransport, maar voor de situatie in de stal of de wei is niets geregeld. Goede maatregelen voor het hitteplan zijn onder andere schaduwplekken en genoeg water in de wei, en in de stal koelsystemen en een lagere bezetting.
Lida Hospers-Klein zegt
Wie hier wat aan wil doen kan schaduwplekken voor koeien in de weilanden bevorderen, voor 10 euro laat je al een boom planten. Zie ook Stichting wAarde, een goede zaak
(In het algemeen staat de redactie geen linken naar instellingen of media toe, de link naar wAarde is daarom verwijderd)
G.J. Smeets zegt
Tja. 10 Euro kost een plantje op koeienknie-hoogte dat pas over 10/15/20 jaar een schaduwgevende boom kan zijn. Aangenomen dat iemand het plantje tijdens de lopende hittegolf water geeft en dat ook de komende vijf jaar blijft doen. Eerder heeft het plantje geen wortels lang genoeg om bij het grondwater te komen. Koeien hebben voorlopig helemaal niks aan boompjes planten.