Zeker 1.650 afgevaardigden uit 112 landen zullen van 12 tot 14 mei in het communistische Vietnam de 16e Vesakdag van de Verenigde Naties bijwonen. De bijeenkomst is georganiseerd door de Vietnamese Boeddhistische Sangha (VBS) en heeft als thema de ‘boeddhistische benadering van wereldwijd leiderschap en gedeelde verantwoordelijkheden binnen duurzame samenlevingen.’

Op diverse fora worden honderden uiteenzettingen door onder andere buitenlandse gasten gepresenteerd. De forums zullen zich richten op items als verantwoordelijk leiderschap voor duurzame samenlevingen; de betekenis van het boeddhisme binnen gezinnen, onderwijs en verantwoorde consumptie; en het boeddhisme en de vierde industriële revolutie. In de vierde industriële revolutie is een hoofdrol weggelegd voor onder meer robots en kunstmatige intelligentie. Robots eisen in steeds meer disciplines hun plek op en maken bepaalde werknemers overbodig.

Deze Vesakviering zal ook spirituele culturele activiteiten omvatten, zoals het traditionele wassen van boeddhabeelden, gebeden voor nationale vrede en welvaart en fototentoonstellingen over pagodes die als werelderfgoed in Vietnam worden erkend. Met dit evenement wil de VBS haar aandeel en rol verbeteren in het kader van de wereldwijde integratie en om de banden tussen de VBS en andere boeddhistische sangha’s in de wereld te versterken.

In 2005 erkenden de Verenigde Naties Vesak officieel als boeddhistische feestdag. Echter, Vesak is nog niet opgenomen in de mondiale agenda’s en kalenders. Het is nog steeds een onbekende onder de officiële feestdagen, een vreemde eend in de bijt.

Bron BNN.

Categorieën: Nieuws, Boeddhisme, Theravada
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk