Familie, vrienden en vertegenwoordigers van het boeddhisme- onder wie Rinus Laban van het Nederlands Boeddhistisch Archief, André Kalden, voorzitter van de Vrienden van het boeddhisme en Paula de Wijs van het Maitreya instituut,  namen afgelopen donderdag in een uitvaartcentrum in Amsterdam afscheid van de op 11 april in Brussel overleden Rager Ossel (68).

Ringu Tulku Rinpoche, Tibetaans boeddhistische meester binnen de Kagyu Orde, herinnert zich Rager Ossel zo. ‘Rager Ossel of Karma Gyurme was een goede vriend van mij en ik kende hem al meer dan 40 jaar. Hij kwam vaak naar Sikkim om de 16e Karmapa te zien. Hij was een toegewijd leerling van de Karmapa en zijn toewijding bleef zijn hele leven lang overeind. Hij diende de 17e Karmapa ook op vele manieren, onder andere als directeur van de Karmapa Foundation Europe.

Hij was chauffeur van de Karmapa in Europa en ook in de VS. De 16e Karmapa vroeg hem om geen monnik te worden maar om de dharma en de mensen te dienen door zijn opleiding en expertise in computertechnologie. Hij begon het bedrijf InTouch meer als een missie dan als een bedrijf en stond altijd klaar om mensen op alle mogelijke manieren te helpen.

Ik heb nog nooit een man gezien wiens hart zo zuiver en zonder wrok tegen wie dan ook was. Hij was er altijd om iedereen in nood te helpen. Ik ben er zeker van dat zijn reis ernaartoe zou daarom allemaal goed en wel zijn, maar ik heb alle grote meesters van onze afstamming geïnformeerd om voor hem te bidden en er worden 49 dagen lang oefeningen gedaan in de driejarige retraites van zowel mannen als vrouwen in Palpung Sherab Ling.

Ik wil mijn diepe medeleven betuigen aan zijn familie en vrienden en bidden voor een prachtige wedergeboorte. Zijn afwezigheid zal een groot vacuüm in mijn leven zijn en ik zal hem diep missen.’

Ringu Tulku Rinpoche is een Tibetaanse boeddhistische meester van de Kagyu Orde. Hij werd opgeleid in alle scholen van het Tibetaans boeddhisme onder vele grote meesters zoals de 16e Gyalwa Karmapa en Dilgo Khentse Rinpoche. Hij volgde zijn formele opleiding aan het Namgyal Institute of Tibetology, Gangtok en Sampurnananda Sanskriet Universiteit, Varanasi, India en was 17 jaar lang hoogleraar Tibetologie in Sikkim. Zijn proefschrift ging over de Oecumenische Beweging in Tibet.

Sinds 1990 reist hij rond en geeft hij les in boeddhisme en meditatie aan meer dan 50 universiteiten, instituten en boeddhistische centra in Europa, de VS, Canada, Australië en Azië. Hij neemt ook deel aan verschillende interreligieuze dialogen. Hij schreef verschillende boeken over boeddhisme en enkele kinderboeken in zowel Tibetaanse als Europese talen.

Hij richtte Bodhicharya (www.bodhicharya.org) op, een internationale organisatie die de wereldwijde activiteiten coördineert om de boeddhistische leer te behouden en over te brengen, om de interculturele dialoog en educatieve en sociale projecten te bevorderen. Hij richtte ook Rigul Trust op die zijn projecten in zijn geboorteplaats, Rigul, Tibet, ondersteunt (www.rigultrust.org).

Rinpoche is de officiële vertegenwoordiger van de 17e Karmapa voor Europa en de oprichter van Karmapa Foundation Europe (www.karmapafoundation.eu).

Categorieën: Nieuws, Boeddhisme, Tibetaans boeddhisme
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk