In wat genoemd wordt het boeddhistisch koninkrijk Bhutan is deze week in de hoofdstad Thimphu de derde internationale conferentie over Vajrayana boeddhisme afgesloten. Meer dan 30 sprekers uit Bhutan en andere landen kwamen bijeen om traditionele en hedendaagse benaderingen van het beoefenen van het Vajrayana boeddhisme in de 21e eeuw te presenteren, te onderzoeken en te bespreken.
Vergeleken met de bredere reikwijdte van de twee voorgaande forums in deze serie, presenteerde de conferentie dit jaar, georganiseerd door het Center for Bhutan & GNH Studies (CBS) en het Central Monastic Body van het koninkrijk, een veel gerichtere en diepgaandere verzameling van lezingen en discussies door leken- en kloosterdeskundigen, die de Vajrayana-praktijken en de achterliggende filosofieën en wetenschappen in de hedendaagse context onderzochten.
Bhutan noemt zich het laatste overgebleven Vajrayana boeddhistische land ter wereld. De oude spirituele traditie is ingebed in het bewustzijn en de cultuur van dit afgelegen land, waar het bloeit met een ononderbroken geschiedenis die teruggaat tot de introductie uit Tibet door Padmasambhava, ook bekend als Guru Rinpoche, in de achtste eeuw.
Bhutan staat bekend om zijn bruto nationaal geluk (BNG), maar andersdenkenden zijn zich in het land niet zeker van hun vrijheid en leven. Met een bevolking van slechts 736.000 inwoners is het ook een van de kleinste en minst geïndustrialiseerde landen ter wereld. De filosofie van het Bruto Nationaal Geluk werd eind jaren zeventig geïntroduceerd door de vierde koning van het land, Jigme Singye Wangchuk, geïnspireerd door de traditionele boeddhistische cultuur van het koninkrijk. Het BNG is een alternatief voor de traditionele maatstaven voor het meten van nationale ontwikkeling, zoals het bruto nationaal product (BNP) of het bruto binnenlands product (BBP), en is gebaseerd op vier onderliggende principes of “pijlers”: goed bestuur, duurzame sociaal-economische ontwikkeling, behoud en bevordering van cultuur en milieubehoud.
Bijna 75 procent van Bhutan’s bevolking identificeert zich als boeddhist, waarbij het hindoeïsme de meerderheid van de rest voor zijn rekening neemt. De meeste boeddhisten van Bhutan volgen ofwel de Drukpa Kagyu of de Nyingma-scholen van het Vajrayana Boeddhisme.