De opvolging van de 14e Dalai Lama zal aan de orde komen tijdens een bijeenkomst van Tibetaanse boeddhisten in India, later dit jaar. De huidige Dalai Lama zei in een interview met het persbureau Reuters dat ‘als de meerderheid van de Tibetanen deze traditie echt wil behouden, deze dan zal blijven bestaan’ en komt de kwestie van de reïncarnatie van de 15e Dalai Lama aan de orde.
De leider van het Tibetaans boeddhisme zegt dat het mogelijk is dat wanneer hij sterft, de volgende Dalai Lama in India wordt gevonden. Hij zei ook dat als China de volgende Dalai Lama benoemt, de keuze niet gerespecteerd zou worden. China zegt betrokken te willen worden- de opvolger van de 14e Dalai Lama goed te keuren, bij de opvolging van de huidige Dalai Lama, die door de communisten een wolf in monnikspij wordt genoemd en uit zou zijn op een volledige autonomie van het door China bezette Tibet. De Dalai Lama woont al sinds zijn vlucht uit Tibet in 1959 in India. Zijn publieke optredens in India staan onder druk, Indiase politici mijden het contact met hem om de relatie met China niet te schaden.
De Tibetaanse boeddhistische traditie zegt dat de geest van de hoogste boeddhistische geestelijke na zijn dood in het lichaam van een kind wordt gereïncarneerd. Veel Tibetanen vermoeden dat elke Chinese betrokkenheid bij het proces een truc zou zijn om te proberen de Tibetaanse gemeenschap te beïnvloeden. De Dalai Lama zei eerder dat er waarschijnlijk geen opvolger komt, indien dat wel het geval is die een vrouw is en/of in Zwitserland gevonden zal worden. Maar nooit in China.
Joop Romeijn zegt
Nogal genant dat een moeilijk te begrijpen concept als reïncarnatie (van een lama) hier gereduceerd wordt tot een wereldlijke ‘boeddhistische traditie’, waarover de meerderheid van de Tibetanen zou kunnen beslissen.
Niets menselijks is de dalai lama vreemd, hij heeft het nogal vaak over z’n naderende dood en wat er daarna gaat gebeuren. Niet steeds hetzelfde, valt me op, het zijn vaak strategisch-politieke uitspraken, en geen spirituele.
Omdat ik ook binnenkort dood ga, ben ik daar ook nogal mee bezig, m’n opvatting is o.a. dat men niet over het graf heen moet regeren of – bescheidener – de nabestaanden beïnvloeden.
Dat doet de dalai lama wel en hij is daarin een slecht rolmodel, niet navolgenswaardig.