De Vlaamse boeddhist anagarika Kassapa (André Baets) kreeg een tijdje geleden van iemand die op reis was geweest naar Nepal een folder van het Tibetaans boeddhistisch centrum ‘Kechara House’, opgericht door Tsem Tulku Rinpoche en gelegen vlak bij de Bodhanath stoepa in Kathmandu.
Op de omslag staat dat het centrum verboden is voor moslims. ‘For In-House Circulation & Non-Muslims Only/ Not For Circulation / Not For Sale.’
‘For Non-Muslims only’ … Hoe kan een boeddhistisch centrum dat de boodschap van medegogen, liefdevolle vriendelijkheid, niet oordelen en gelijkmoedigheid uitstraalt, zulk onderscheid maken en een bepaalde bevolkingsgroep uitsluiten, vroeg de bezoeker zich af.
De man zat er duidelijk mee in zijn maag en vroeg of anagarika Kassapa daar misschien een antwoord op wist. Een beetje opzoekwerk bracht het volgende aan het licht:
De hoofdzetel van de ‘Kechara Organization’ bevindt zich in Maleisië en richt zich voornamelijk tot de Chinese immigranten (Tsem Tulku Rinpoche is in Taiwan geboren).
In de Maleisische grondwet staat dat de Islam de staatsgodsdienst is (artikel 3), maar dat er vrijheid van religie is (artikel 11). Het is echter bij wet verboden om een andere religie dan de Islam aan moslims te presenteren of te promoten. Vandaar de verplichting om op publicaties van niet-islam religies te vermelden dat hun instituten niet voor moslims toegankelijk zijn.
Wikipedia: De soennitische islam is de officiële godsdienst van Maleisië. De moslims (voor het overgrote deel Maleiers) maken meer dan de helft van de bevolking uit (ca. 60 % van de bevolking). De grondwet van Maleisië geeft de islam een voorkeurspositie: het staatshoofd is tevens islamitisch godsdienstig leider. Islamitisch godsdienstonderricht is verplicht in de staatsscholen. Moslims hebben een eigen stelsel van rechtspraak en betalen speciale belastingen zoals bijvoorbeeld de zakaat. De Chinezen zijn aanhangers van het confucianisme, het boeddhisme of taoïsme (ca. 19 % van de bevolking), terwijl de meeste Indiërs hindoeïsten zijn (ca. 6 % van de bevolking). Ruim 9% van de bevolking is christen. De stammen op Sarawak en Sabah hangen vooral animistische religies aan.
In Maleisië geldt er slechts een beperkte godsdienstvrijheid. Zo verloor de Maleisische bekeerlinge Lina Joy in 2007 het proces om haar religieuze status legaal te veranderen in die van een christen.
Zie ook Vrijheid van religie in Maleisië
Robbie Rosmalen zegt
Ale boeddhistische Centra hebben de wettelijke verplichting om die vermelding duidelijk te presenteren in hun flyers, boeken en bij ingang van het Centrum. Vergeet ook niet dat op het willen veranderen van religie in Maleisie de doodstraf staat. Het Centrum zou vast graag iedereen ontvangen maar dat is bij de wet verboden.
Robbie