In navolging van het besluit van drogisterijketen Holland and Barrett in het Verenigd Koninkrijk heeft vandaag ook De Tuinen / Holland and Barrett aangegeven te zullen gaan stoppen met de verkoop van krillproducten in Nederland. Greenpeace had het bedrijf opgeroepen te stoppen met de verkoop van krillproducten omdat de visserij op krill risico’s met zich meebrengt voor het kwetsbare ecosysteem op Antarctica.
Krill is een garnaalachtig diertje dat in grote scholen in de koude wateren rondom de Zuidpool voorkomt. Het is de basis van de voedselketen in het gebied en essentieel voor de overleving voor dieren zoals pinguïns en walvissen die in deze wateren voorkomen. De druk van de visserij op dit diertje, dat ook al onder druk staat van klimaatverandering, wordt alsmaar groter. Krill wordt onder meer gebruikt als diervoeder, bijvoorbeeld voor het roze kleuren van het vlees van kweekzalmen, en als voedingssupplement in Omega-3 capsules.
Pavel Klinckhamers, campagneleider oceanen voor Greenpeace Nederland: ‘Greenpeace is blij dat De Tuinen / Holland and Barrett inziet dat het gebruik van krill als voedingssupplement volstrekt onzinnig is en zich nu gaat richten op de beschikbare alternatieven. Krill-schepen zouden niet moeten mogen vissen aan de basis van het voedselweb, zo dichtbij de foerageergebieden van het Antarctisch zeeleven, en ze zouden het al helemaal niet moeten doen in gebieden die op de nominatie staan om beschermd te worden als zeereservaat”
Donderdag heeft Greenpeace nog in Antarctica actie gevoerd tegen de krillvisserij. Actievoerders zijn in de ijskoude wateren op een Oekraïense trawler geklommen die zijn lading krill vlakbij een beschermd gebied aan het overladen was op een transportschip, zonder daarbij rekening te houden met de kwetsbare natuur aldaar. Door het vastketenen van een overlevingscapsule aan de ankerketting van het schip hebben de actievoerders het schip meerdere uren verhinderd om weer terug te gaan naar haar viswateren. Recent Greenpeace-onderzoek heeft aan het licht gebracht dat er veel gevist wordt in gebieden die voor walvissen en pinguïns cruciaal zijn en zo concurreren om het beschikbare voedselaanbod.
Greenpeace roept de krill-industrie op om te stoppen met het vissen in de gebieden die door overheden zijn genomineerd voor bescherming. Deze oproep wordt ondersteund door al meer dan 1 miljoen mensen. Het vissen op krill is momenteel toegestaan in meerdere gedeeltes van de Zuidpoolzeeën, maar het instellen van een goed beheerd netwerk van zeereservaten, inclusief een 1,8 miljoen vierkante kilometer reservaat bij de Weddellzee, zou het gebied beter moeten beschermen. Dit voorstel wordt in oktober door de Zuidpoolzeecommissie behandeld. Nederland zal bij deze vergadering ook aanwezig zijn.