In verschillende delen van de wereld, Azië, Noord-Amerika, zal volgende week woensdag (31 januari 2018) een ‘super blue bloedmaan’ (totale eclips) te zien zijn. De zichtbare gedeeltelijke zonsverduistering begint bijvoorbeeld in Thailand om 18.48 uur plaatselijke tijd. De totale zonsverduistering is waar te nemen vanaf 19.51 uur en bereikt zijn maximum om 20.29 uur. Om 21.07 uur eindigt de totale zonsverduistering.

Als het weer het toelaat, er niet te veel wolken zijn, is waar te nemen dat de maan ongeveer anderhalf uur een bloedrode kleur zal hebben. Deze vollemaan is speciaal om meerdere redenen: het is de derde in een serie van “super manen” wanneer de maan in zijn baan dichter bij de aarde is, en ongeveer 14 procent groter lijkt te zijn dan gebruikelijk. Het is ook de tweede volle maan van deze maand, algemeen bekend als een “blue moon”. Als de maan in de schaduw van de aarde is is een roodachtige tint zichtbaar, bekend als een “bloed maan.” Bij een volledige maansverduistering wordt de maan bloedrood, doordat alleen het rode licht met een lange golflengte doordringt in de atmosfeer.

Tijdens een maansverduistering schuift de maan in de schaduw van de aarde. Onder de juiste omstandigheden wordt de maan bloedrood, waardoor dit fenomeen ook wel een ‘bloedmaan’ wordt genoemd. Een maansverduistering ontstaat wanneer een volle maan achter de aarde schuift en in de schaduw ervan verdwijnt. Doordat de baan van de maan rond de aarde circa 5 graden helt ten opzichte van de ecliptica (de baan van de aarde rond de zon), vindt er lang niet bij elke volle maan een maansverduistering plaats. Dat gebeurt alleen als de zon, de aarde en de maan precies op één lijn staan en de maan de ecliptica snijdt.

Bron BNN.

 

 

Categorieën: Natuur, Nieuws
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk