De NVWA gaat de luchtkwaliteit in varkensstallen controleren. Er worden eindelijk grenzen gesteld aan de toelaatbare hoeveelheid ammoniak en koolstofdioxide in de lucht. Zeker 50 procent van de varkens heeft long- en/of oogaandoeningen omdat ze dag in dag uit in smerige lucht staan.
De NVWA en Varkens in Nood zijn al enige jaren in gesprek over één van de grootste misstanden in de varkenshouderij: de vaak ongelooflijk ongezonde lucht waar varkens in moeten leven. Eindelijk heeft de NVWA dit probleem serieus opgepakt, er is onderzoek gedaan door Wageningen University & Research en de NVWA begint deze maand met inspecties van varkensstallen.
Als de controles van de NVWA op luchtkwaliteit effectief zijn, dan betekent dit voor zeker acht miljoen varkens per jaar dat ze niet meer in ernstig vervuilde en ongezonde lucht hoeven te staan. Uit een eerste onderzoek bleek dat 20 tot 30 procent van de stallen niet voldoet aan de nieuwe normen. Uit wetenschappelijk onderzoek komt naar voren dat zo’n 50 procent van de varkens lijdt aan oog- en/of longaandoeningen door slechte lucht. Schone(re) lucht betekent vanuit de varkens bezien: de grootste vooruitgang in vele jaren.
De controles van de NVWA dwingen varkensboeren met verouderde stallen en een slecht stalklimaat om snel serieuze verbeteringen door te voeren. Deze ontwikkeling kan zo bijdragen aan een versnelling van de sanering binnen de sector.
G.J. Smeets zegt
In 2016 telde het Centraal Bureau voor de Statistiek in NL ruim 12 miljoen varkens. Een absurd hoog aantal voor zo’n klein landje. Behalve dat de bedrijfstak hoognodig gesaneerd moet worden, zoals het blogstuk stelt, moet ze drastisch inkrimpen. Want ook met gesaneerde stallen blijft Nederland de gierput van Europa. Het overgrote deel van de vleesproductie is voor de export want NL zelf krijgt die vleesberg niet weggegeten. En het overgrote deel van het varkensvoer wordt geïmporteerd omdat er in NL te weinig plek is voor de teelt van al dat varkensvoer. Het is buiten alle economische en ecologische verhoudingen. Voer wordt aangesleept, vlees wordt weggesleept en NL moet maar zien wat het met al die mest doet. Ofschoon het aantal varkensbedrijven jaarlijks daalt gebeurt dat niet met het aantal varkens.
Er is maar één manier om die bizarre stand van zaken te keren: de varkenshouderij drastisch limiteren. Kwestie van beleid dus kwestie van politiek dus kwestie van stemhokje. En voor alle duidelijkheid: minder vlees eten in NL helpt helemaal niets, het wordt toch wel geëxporteerd.
Wat uiteraard voor niemand in NL reden is om dan maar vlees te blijven eten alsof je niet zonder kunt.