Bij de BOS-tv zijn ze met vakantie maar de collega’s van de radio gaan gewoon door.
Echt of nep? | Vijf vijftigers op het kussen | Huis & haard verlaten | Wat is verlichting?
Uitzenddatum: Zaterdag 27-7-2013 15:00 – 16:30 radio 5.
Hemelsbreed deel 1: 15:00 – 16:00
Echt of nep?
In de Pali-canon, de verzamelde toespraken van de Boeddha, staat beschreven hoe je monnik of non kunt worden en waaraan je je vervolgens te houden hebt. Maar een erg populair deel van de boeddhistische geschriften is het niet. Worden ze nog wel gevolgd? En waaraan herkent men een valse pretendent, een nepper?
En hoe zit het nu met al die meditatieleraren, begeleiders en instructeurs die hier de dragers van de Boeddhistische leer zijn. Wat voor een opleiding hebben ze gehad, hoe weet je of ze competent genoeg zijn en hoe kun je nagaan of ze wel zijn wie ze zeggen te zijn ?
In Hemelsbreed buigen Adi Ichsan, meditatie leraar bij het Theravada Boeddhistisch centrum Dhammadippa in Amsterdam en Bert van Baar, senior instructeur bij het Tibetaans Boeddhistisch centrum Rigpa zich over deze kwestie.
Huis en haard verlaten, deel 2
Steden hebben vanwege de werkgelegenheid altijd al een aanzuigende werking gehad op mensen uit de provincie. Niettemin droomt één op de drie stadsmensen juist van het buitenleven. Een romantisch bestaan, dicht bij de natuur en ver van de stad.
In deze driedelige serie komt een bont gezelschap ‘randstad-emigranten’ aan het woord over hun zoektocht naar een rijk en meditatief leven. Menno Bijleveld zocht een aantal emigranten op en sprak met hen over hun verwachtingen bij het verlaten van huis en haard en de realiteit van het leven op het platteland.
In deel 2 zijn dat Esther de Charon de Saint Germain en Kees Klomp, die hun randstad-roots uit respectievelijk Amsterdam en Haarlem losscheurden om neer te strijken in het landelijke Drenthe. Is het een keuze voor altijd, of zouden ze toch ooit weer terug naar de stad willen…?
Vijf vijftigers op het kussen, vijfde en laatste deel
Theatermaker, acteur, regisseur en scenario- schrijver Mark Kingsford begon zo’n vijf jaar geleden met mediteren. Kingsford (61) koos niet voor de eenvoudigste instap: het Nichiren-boeddhisme, waar de beoefening bestaat uit twee uur mantra’s reciteren, wel twee uur per dag.
Hij ontdekte hoe verantwoordelijkheid te nemen voor waar je nu bent in het leven: alle projecties naar binnen halen en er zelf de verantwoordelijkheid voor nemen. Een pijnlijke ontdekking, waardoor ook zijn humor in een ander licht kwam te staan.
Na de verhalen van een reclasseringsmedewerker, een componist, een schooldirecteur en een gezagvoerder nu een levendige laatste aflevering van de serie over mediterende ‘midlifers’.
Hemelsbreed deel 2: 16:00 – 16:30 uur.
Wat is verlichting?
Boeddhisten streven naar verlichting. Is het ook duidelijk wat dat betekent? Van beroemde monniken wordt soms gezegd dat ze al bij leven verlicht zijn. Maar wie bepaalt dat precies? Zijn de traditionele teksten daar eenduidig in? Zijn ze, aangezien ze eeuwen na de dood van de Boeddha opgetekend werden, zelfs wel betrouwbaar?
Peter Meijwes praat hierover met theravadaleraar Matthijs Schouten, zenleraar Frank de Waele en vajrayanaleraar Fenja Heupers. Boeddholoog Paul van de Velde vertelt wat de oude boeddhistische teksten hierover te vertellen hebben.
herhaling van 30 maart 2013