Uit krantenartikelen, weblogs en documentaires komt het beeld naar voren van een vrijdenker die slaagde in veel van wat hij ondernam. Maar hij was ook een complexe persoonlijkheid die voortdurend op zoek was naar een manier om zijn onrust te bezweren. Hij schreef daarover met stijl, humor en intelligentie. De belangrijkste boodschap die het boeddhisme hem leerde was: onthechting is fijnzinnig, onverschilligheid stompzinnig.
Media
Het jaar 2025 – dag 21 – boeddha en de oorlog
De wapens van de Boeddha liggen in de middenweg.
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.
Mission Joy: Finding Happiness in Troubled Times
Mission: Joy – Finding Happiness in Troubled Times geregisseerd door Oscar award winnaar Louie Psihoyos geeft een inkijk in de bijzondere vriendschap tussen de Dalai Lama en de inmiddels overleden Aartsbisschop Desmond Tutu.
Jules – Hij die zonder zonde is
Terwijl de regering-Netanyahu een tweestatenoplossing verder onmogelijk heeft proberen te maken dan ooit, gaat de strijd voor de Palestijnse zaak door met tot dusver op deze schaal niet vertoonde middelen. Reservisten van het Israëlische leger moeten als dieven in de nacht hun vakantieadres verlaten, omdat een Belgische stichting ze als verdachten van schending van het oorlogsrecht wil laten vervolgen.
Dennis Kivit – ‘don’t give up’
‘Ik schreef ‘Don’t Give Up’ als een herinnering aan mezelf en anderen dat zelfs in onze moeilijkste momenten er hoop is,’ zegt Kivit. ‘Het is mijn wens dat dit lied als een troost kan dienen, een klein duwtje in de rug voor iedereen die dat nodig heeft.’
Jules – Inspiratie van oude vriendschap
Als Nicolaas Klei is hij onder andere bekend geworden als wijnschrijver. Toen ik hem kende, woonde hij om de hoek van het Concertgebouw en het daarachter gelegen café Welling. Het was in dat café dat ik hem voor het laatst zag, een jaar of twintig geleden. Tussen de middag gezeten aan een tafeltje gunde ik mijzelf een zeldzaam moment van rust. Nico kwam binnen met aan zijn arm zijn vrijwel blinde vader.
Zelden euthanasie voor jongeren bij psychisch lijden
Jonge mensen die om euthanasie vragen, krijgen dat zelden: in drie procent van de gevallen. Dat blijkt uit gezamenlijk onderzoek van 113 zelfmoordpreventie en Expertisecentrum Euthanasie. Onderzoekster Lizanne Schweren van 113 vermoedt dat kunnen praten over een doodswens, juist weer kracht geeft om het leven aan te kunnen. Deze conclusie sluit aan bij het pleidooi van de NVVE om altijd een open gesprek aan te gaan over een doodswens.
Birmese junta verbiedt zeven boeken met LGBTQ+ thema’s
LGBTQ+ mensen hebben te maken met wijdverspreide vooroordelen in het sociaal conservatieve Birma, waar de Britse wetgeving uit het koloniale tijdperk homoseks strafbaar stelt met een gevangenisstraf van maximaal 10 jaar.
‘Schaf rol minister bij benoemingen Raad voor de rechtspraak af’
‘Gelukkig is het vertrouwen in de rechter nog altijd hoog,’ stelt Naves in zijn toespraak. Maar de voorzitter van de Raad is er niet gerust op dat dit altijd zo blijft omdat een groep mensen zich in onze samenleving niet meer vertegenwoordigd en zelfs benadeeld voelt. Hij roept de staatsmachten en andere instituties daarom op het belang van de rechtsstaat meer uit te dragen en het geloof hierin te beschermen.
Boeken – wat is nou waar?
Wat je denkt en gelooft, dat doet ertoe. Het bepaalt hoe je handelt, op wie je stemt, het bepaalt of je je laat vaccineren, of je gaat protesteren, of je je afkeert van Den Haag en of je de media vertrouwt. Iedereen heeft recht op een eigen mening, maar niet alle meningen zijn evenveel waard. Als goed onderbouwde meningen ooit van belang waren, dan is het nu.
Tientallen doden door aardbeving met kracht van 7,1 in Tibet
Tientallen mensen kwamen dinsdag om het leven en veel gebouwen werden verwoest toen Tibet in het westen van China werd getroffen door een krachtige aardbeving, aldus Amerikaanse en Chinese agentschappen. Schokken werden honderden kilometers verderop gevoeld in buurlanden Nepal en India.
Het jaar 2025 – dag 6 – afgodsbeeld
Oh, beeld, waar ben je, waarom heb je mij verlaten?
Somewhere over de rainbow, skies are blue.
Take care out-there.
Donateurs dank je wel voor de goede en gulle gaven
De hoofdredactie van het BD voelt zich zeer en in liefde verbonden met de lezerskring en donateurs.
Storing Ziggo, geen actuele BD
…
toekomst
Het nu, de toekomst en het Boeddhistisch Dagblad. Gelukkig nieuwjaar.
Boeddhistisch filmmaker Emil van Zuylen (45) overleden
‘Naar de uiteindelijke film kijkend is het nu nog te vroeg om het resultaat voor mezelf te beoordelen. Ik sta er te dicht bovenop, heb het materiaal te vaak gezien in de afgelopen weken om daar veel zinnigs over te kunnen zeggen. Gevoelsmatig ben ik tevreden, hoe dat over een tijdje, met meer afstand zal zijn, wie weet. Er zijn niet per se één op één antwoorden te vinden in de film op de vragen waarmee ik begon, die zijn ingebed in de film zelf. Ik ben benieuwd wat voor indruk of gevoel ‘Boeddha in de Linie’ bij de kijker op gaat roepen. Van het proces, het bedenken, het contact met de kunstenaars en de crew, heb ik genoten.’
De eerste editie van het BD en Jessica Hummel
Jessica Hummel: ‘Vanaf vandaag, augustus 2012, heeft het Boeddhistisch Dagblad een eigen kook/eetrubriek. Om de twee weken een aflevering, met verhaal en recepten. Koken vanuit een boeddhistische achtergrond, in een Nederlandse keuken.
Meer journalisten in gevangenis dan vorig jaar
China, Birma, Israël en Wit-Rusland zijn de grootste gevangenissen voor journalisten.
Bijzondere tweeluik documentaire: In de stroom van de 10.000 dingen in de Boeddhistische Blik
De Boeddhistische benadering van stervensbegeleiding.
Wisdom of Happiness – ‘vrouwen zouden meer invloed moeten krijgen’
Loes Dräyer-de Moor: ‘Ik ben vorige week gaan kijken en vond de documentaire wat oppervlakkig. Misschien komt dat door de Hollywood-factor in de vorm van Richard Gere als producer. De documentaire is desondanks een aanrader, al is het alleen maar om de lach en het daarmee samenhangende optimisme van de Dalai Lama te zien en te voelen.’
Boeddhistische Blik – Tweeluik ‘In de stroom van de 10.000 dingen’
Op 15 en 22 december zendt NPO 2 het tweeluik ‘In de stroom van de 10.000 dingen’ uit. Deze bijzondere documentaire van Laetitia Schoofs biedt over een periode van vijf jaar een intieme blik op het leven en werk van de New Yorkse zenmeesters Koshin en Chodo. Als echtpaar en partners in stervensbegeleiding delen zij hun diepgaande visie op het leven en de dood geworteld in het zenboeddhisme.
De Boeddhistische Blik – The Way of the Mountain Yogi
Diep in de afgelegen grotten, hoog in de Himalaya van Noord-India, wijdde Lama Govind zijn leven aan meditatie. Wanneer hij plots komt te overlijden, verkeert hij drie dagen in tukdam: een bijzondere meditatieve staat in de boeddhistische traditie waar een persoon na overlijden in terecht kan komen.
XR Justice Now! blokkeert gebouw NOS op Mediapark in Hilversum
XR: ‘Dat NOS zelf onder druk staat van zowel onze extreemrechtse overheid als de Israëlische lobby, bleek bij de berichtgeving over het geweld tegen Maccabi-supporters. De NOS nam Israëlische berichten klakkeloos over en gaf ruim baan aan voorbarige en racistische analyses van Nederlandse politici. Dit zorgde voor een extreem eenzijdig en schadelijk beeld van de situatie. De NOS moet zich kritisch opstellen en haar journalistieke plicht te vervullen.’
Taigu – Rechtsstaatsrecessie voor boeddhisten
Hoe onafhankelijk zijn nieuwsmedia nog wanneer hun inkomsten mede worden beïnvloed door cookies en clicks? Natuurlijk, niet het Boeddhistisch Dagblad. Wat een geruststelling voor boeddhisten. Maar één ding: de geschiedenis door hebben boeddhisten zich vrijwel nooit druk gemaakt over democratische governance. Integendeel, boeddhisten hebben met hun mooie waardes altijd behoord tot de grootste kontlikkers van het wereldlijk gezag. Dus nu de “rechtsstaatsrecessie” (Jensma) is ingezet, worden boeddhisten met de andere kikkers in de grote maatschappelijke kookpan mee geleidelijk op temperatuur gebracht.