De boeddhistische radio heeft het programma OBA Live dat vanavond wordt uitgezonden gewijzigd. De inhoud is nu:
Klimaattop | Mr. Hu & the temple
De klimaattop in Parijs gaat door, maar vanwege de aanslagen van vorige week in afgeslankte vorm. Wat betekent dat voor de milieugroeperingen die op de klimaattop hun stem willen laten horen? Wat staat er bij de klimaattop op het spel? En hoe erg is het gesteld met Moeder Aarde? Te gast is Ike Teuling, campaigner van Milieudefensie over haar strijd voor een duurzame planeet.
Documentairemaakster Yan Ting Yuen maakte de film ‘Mr. Hu & the temple’ die op het IDFA in première gaat en 6 december bij de BOS te zien is. De film gaat over de Chinees-Nederlandse meneer Hu die een boeddhistische tempel wil openen in een oud gereformeerd kerkje in Utrecht. Out of the box-denken, of een clash van culturen?
Eerder stond gepland: groene journalistiek en schoonheidsbeleving. Deze programma’s gaan niet door.
Annemarie Opmeer is hoofdredacteur van het groene journalistieke platform Down to Earth Magazine. Met haar gaan we het hebben over de op handen zijnde klimaattop in Parijs en de vraag of de opwarming van de aarde onrechtvaardig is. Annemarie is ook boeddhist en schrijft (hilarische) columns voor bodhitv.
Nienke Vulink is psychiater in het AMC in Amsterdam. Zij is een specialist in bdd, body dysmorphic disorder, de aandoening van mensen die zichzelf extreem lelijk vinden. We praten met haar over innerlijke en uiterlijke schoonheid en schoonheidsbeleving.
Dinsdag 17-11-2015
19:00 – 20:00
NPO Radio 5
Enkele uren later praat Marlous Lazal vanavond in het boeddhistische radioprogramma De Nachtgast met Jotika Hermsen. De Nachtgast gaat wel door.
Jotika Hermsen (1932) is een van de weinige vrouwelijke boeddhistische leermeesters in Nederland. Ze was 24 jaar lang non, werd actief in de feministische beweging en legde na haar uittreden uit de katholieke kerk haar geloften af in het Theravadaboeddhisme.
Haar actieve welzijnswerk binnen het feminisme en de Gnostic Gospels hadden grote invloed op haar pad. Toch bleef ze verlangen naar meer contemplatieve beoefening. Haar ontmoeting met de Thaise monnik Mettavihari was dan ook een belangrijk keerpunt in haar leven en tot 2010 gaf zij leiding aan Sangha Metta in Amsterdam. In mei van dit jaar kwam aan het licht dat de in 2007 overleden Mettavihari in de jaren ’70 en ’80 seksueel ontoelaatbaar gedrag vertoonde met jong volwassen mannen. Voor Jotika Hermsen is dit schokkende nieuws nog steeds zeer pijnlijk en ze keurt het grensoverschrijdende gedrag van haar leraar dan ook ten stelligste af. Dit heeft binnen Sangha Metta geleid tot aanscherping van de ethische regels, en daarbuiten tot een landelijk meldpunt voor slachtoffers.
In 2005 ontving ze de ‘Outstanding Woman in Buddhism Award’ van de Verenigde Naties, vanwege haar jarenlange inzet voor de verspreiding van de leer van de Boeddha. Inmiddels is ze 83 en begeleidt ze nog steeds vipassanaretraites en studenten, voor wie zij de ultieme belichaming is van metta oftewel liefdevolle vriendelijkheid.
Voor de BOS maakte Jotika Hermsen meer dan honderd radiocolumns, waarvan een selectie is gebundeld in het boek Botox of Boeddha, dat is verschenen bij uitgeverij Asoka. Speciaal voor het afscheid van de BOS in december 2015 maakte ze nog één radiocolumn, die in De Nachtgast van 30 december zal worden uitgezonden.
Marlous Lazal blikt met Jotika Hermsen terug op haar veelbewogen leven en vraagt op welke manier boeddhistische beoefening haar helpt bij het omgaan met onrecht, ouderdom en sterven.
Woensdag 18-11-2015
00:00 – 00:35
NPO Radio 5Kijk ook naar de documentaire Jotika – Getrouwd met God, één met Boeddha, die Babeth Vanloo in 2012 over haar maakte, ter ere van haar tachtigste verjaardag.