Hoewel haar naam vaak in één adem wordt genoemd met de zinsnede ‘praten met bomen’, gaat de affiniteit die de Nederlandse prinses Irene heeft met de natuur een stuk dieper. Uit eigen ervaring weet zij hoezeer mensen deel zijn van het ecosysteem aarde, hoezeer alles wat leeft onderling is verbonden en elkaar beïnvloedt. Dat wij onszelf ervaren als afgescheiden van die natuur en haar vaak zien als iets ‘voor mij’ of als ‘entourage’ voor een vakantie, beschouwt zij als een bron van lijden.
Sarah Marijnissen gaat vanavond in het programma De Nachtgast van de boeddhistische radio met de prinses in gesprek over de vraag hoe wij de verbinding met ons zelf, met onze naasten en de samenleving kunnen hervinden. En hoe wij ons wel kunnen verhouden tot de natuur. Niet als eigenaar, of opzichter, maar als iets waar wij deel van uit maken. “Als je met de natuur leeft, met haar meegaat, je naar haar voegt, ontstaat er harmonie in en om je heen. Wanneer je kiest om tegen de natuur in te gaan ontstaat disharmonie die tot destructie kan leiden. In jezelf en om je heen.”
Ook vertelt prinses Irene waarom perioden van stilte en reflectie zo belangrijk voor haar zijn en over haar educatieve project ‘Spirit of the Wild, in Zuid-Afrika. Prinses Irene is behalve schrijver ook oprichter van de stichting ‘Irene van Lippe Biesterfeld NatuurCollege’. Samen met geestverwanten uit wetenschap, cultuur en politiek ontwikkelt zij initiatieven die mensen hun oorspronkelijke verbondenheid met de natuur en de verwondering daarover weer laten ervaren.
Zo geeft zij trainingen aan veelal zwarte natuurgidsen in Bergplaas, Zuid Afrika, waarin ze leren hoe ze toeristen de levende natuur kunnen laten ervaren, in plaats van deze te zien als een mooi decor van hun vakantie. “De zwarte cultuur heeft een enorme verbinding met de natuur”, aldus de prinses. Op dezelfde manier traint prinses Irene Nederlandse boswachters in het kader van NatuurWijs. Binnen dit project gaan schoolkinderen een aantal dagen per jaar de natuur in, waarbij ze mogelijk ervaringen opdoen die hen raken. Aan het door haar in Nederland geïntroduceerde ‘Fete de la nature’ namen vorig jaar 43.000 mensen deel aan 291 evenementen.