Vijftig jaar geleden werd de Amerikaanse mensenrechtenstrijder Martin Luther King vermoord. De Amsterdamse beeldend kunstenaar Airco Caravan en in 2013 deelnemer aan het eenmalige project Boeddha in de Linie, waarin vier boeddhistische kunstenaars achtereenvolgend twee weken in afzondering doorbrachten in een bunker langs de Lek in Everdingen, wil met het kunstproject Monument for Martin Luther King het verleden en heden verbinden, om te benadrukken dat de strijd tegen racisme en discriminatie voortgezet moet worden, en de noodzaak om samen te staan voor gelijke rechten voor iedereen, ongeacht afkomst, religie en gender.
Vijftig beelden
Van Amsterdam tot Washington zullen in Europa en de VS vijftig kleine standbeelden van Martin Luther King worden geplaatst omdat het op 4 april 2018 50 jaar geleden is dat King werd vermoord. Op 21 maart, de internationale dag tegen racisme en discriminatie, heeft politica Sylvana Simons de primeur een beeldje in ontvangst te nemen. Dit vanwege haar inzet om institutioneel racisme verleden tijd te maken. Het beeldje is ontworpen door de beeldhouwers Marjon Deul en Ien Sluyters uit Oisterwijk. Airco: ‘Het was eigenlijk de bedoeling dat we de beelden in het geheim zouden bezorgen. Gewoon bij iemand op de stoep zetten. Maar het project is uitgelekt.’
Tijdens een speciale receptie op woensdag 21 maart om 11.00 uur in het Open Space Contemporary Museum in Amsterdam-Zuidoost wordt het beeldje onthuld. Naast Sylvana Simons ontvangen ook John Lewis, Barack en Michelle Obama, het National Civil Rights Museum at Lorraine Motel (waar King werd vermoord), en de Nobel Peace Prize een beeld, net als de ontwerper van het slavernijmonument bij de Verenigde Naties in New York, Rodney Leon, en Steve McQueen, die als eerste regisseur van kleur een Oscar kreeg voor beste film. Maar ook Nasrdin Dchar, die een Gouden Kalf voor beste acteur kreeg en organisator was van de mars Ieder1, om alle Nederlanders in positiviteit met elkaar te verbinden, en Harcourt Klinefelter, voormalig persvoorlichter van King, die de Droom al meer dan 50 jaar kracht bijzet, ontvangen er een. Ook de Tweede Kamer, het hart van onze democratie krijgt een beeldje, en plekken die herinneren aan het slavernijverleden van Nederland, omdat we volgens Airco Caravan en anderen de geschiedenis niet mogen vergeten.
Op 4 april 2018 is het precies 50 jaar geleden dat de dood van Dr. Martin Luther King, Jr. de wereld schokte. Een dag later zal het 50e beeldje worden uitgereikt aan de VU, tijdens de jaarlijkse Martin Luther King Lezing in Den Haag. King ontving in 1965 een eredoctoraat van de VU, de meest diverse universiteit van Nederland. De 50 beeldjes samen zullen als ‘netwerktentoonstelling’ een statement maken. Een ode aan Martin Luther King en iedereen die zijn geweldloze strijd voortzet.
Caravan werkte samen met Ien Sluyters en Marjon Duel in het geheim aan een standbeeld van King in een unieke oplage van vijftig. Bij het halve meter hoge beeld wordt ook een aanbevelingsbrief van voormalig Freedom Rider, Janet Braun-Reinitz uit New York geleverd. Freedom Riders zijn mensen, zwart en wit, die in de jaren ’60 samen met de bus naar de Zuidelijke staten van de VS reisden als protest tegen segregatie. Het doel om alle beeldjes op mysterieuze en anonieme wijze te laten verschijnen bij mensen en organisaties op de stoep en in de stad, is niet gelukt. Het plan lekte uit. Desalniettemin is de boodschap duidelijk.
Made in China
Conceptueel kunstenaar, schilder en wereldverbeteraar Airco Caravan (Amsterdam/New York) is onder meer bekend van projecten als ‘Made in China’, ‘The Survivors’ en ‘Nasty Women Amsterdam’.
Made in China is het illegale portret van de Dalai Lama, illegaal in China geschilderd. Zonder het te weten hebben 16 Chinese kunstenaars in China een deel van de Dalai Lama geschilderd. Ze kregen de opdracht om een ‘abstract’ impressionistisch schilderij te maken dat was gebaseerd op foto’s die op hun websites werden geüploaded. Alle foto’s waren onderdeel van het portret, maar werden geroteerd en hadden namen als ‘Gordijnen’, ‘Mango’, en ‘Opa’. Samen hebben deze 16 Chinese schilders een illegaal portret gecreëerd, dat op vele niveaus vrede en eenheid symboliseert. Een bezoek aan de Chinese ambassade met dit schilderij op de verjaardag van de Dalai Lama om een verjardagstaart aan te bieden als teken van verzoening werd echter niet gewaardeerd. Caravan met in haar kielzog een groep Tibetanen werd ontvangen met een politiehelikopter en een arrestantenbusje.
Made in China is als cadeau aan de Dalai Lama aangeboden en is in Dharamsala, India. http://www.aircocaravan.com/projects/made-in-china/latest-news