Voor onder andere zakdoekjes van Tempo, wc-papier van Edet en maandverband van Libresse worden grote delen oerbos in Zweden, Finland en Rusland gekapt. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Greenpeace International naar de verwoestende praktijken van Essity, de op een na grootste toiletpapier- en zakdoekjesproducent ter wereld.
Het Greenpeace-rapport ‘Wiping out the boreal’ laat zien hoe Essity zijn grondstoffen afneemt van houtkapbedrijven die eeuwenoude boreale bossen in het Hoge Noorden kaalslaan. Deze bedrijven ontginnen bosgebieden die beschermd zijn, of die in aanmerking komen voor bescherming. Ze vernietigen het leefgebied van bedreigde diersoorten en planten. Natuurlijk bos maakt plaats voor plantages van duizenden hectaren. Inheemse gemeenschappen zijn volgens Greenpeace hiervan de dupe.
‘Het is onbegrijpelijk dat Essity prachtige en belangrijke bossen vernietigt om wegwerpproducten te maken’, zegt Meike Rijksen, campagneleider bij Greenpeace Nederland. “Het boreale woud is goed voor bijna een derde van al het bos op aarde, en is cruciaal voor de biodiversiteit en het klimaat. In het bos en de bodem is meer CO2 opgeslagen dan in alle tropische regenwouden bij elkaar. Helaas wordt slechts 3 procent van deze bossen beschermd. Essity moet deze belangrijke bossen met rust laten.’
In Zweden koopt Essity houtpulp van zijn zusterbedrijf SCA, dat kapt in ecologisch waardevolle bossen in het Hoge Noorden, inclusief in habitats van bedreigde plant- en diersoorten. Tegelijk plant SCA uitheemse draaidennen aan, die op hun beurt de levenswijze van de inheemse Sámi-gemeenschap bedreigen: hun rendieren hebben steeds moeilijker toegang tot graasplekken.
In Finland kopen de leveranciers van Essity houtpulp aan bij het staatsbedrijf Metsähallitus, dat kapt in oude bossen. Het bedrijf wil zijn activiteiten uitbreiden, ook in gebieden waarvan het eerder had verklaard dat het die zou beschermen.
In maart 2017 bracht Greenpeace aan het licht dat Essity’s Russische leverancier, Arkhangelsk Pulp and Paper Mill (APPM), delen van het Dvinsky-woud in Rusland die in aanmerking komen voor bescherming wil kappen.