De Zwitserse bankgigant UBS zou miljarden aan schadevergoeding moeten betalen aan overlevenden van de Holocaust, als de beschuldigingen van joodse groeperingen over niet-openbaar gemaakte nazi-erfenisrekeningen die zijn geërfd van het failliete Credit Suisse, bewezen worden. Het onderzoek wordt momenteel afgerond.
Ronald Lauder, voorzitter van het Joods Wereldcongres en een sleutelfiguur achter de schikking van 1,25 miljard dollar met Zwitserse banken in 1998, vindt dat de banken veel meer verschuldigd zijn. ‘We hebben waarschijnlijk 5 tot 10 miljard dollar op tafel laten liggen.’
Nazi-klanten
In 2020 beschuldigde het Simon Wiesenthal Center, een joodse mensenrechtenorganisatie, Credit Suisse ervan geen rekeningen openbaar te hebben gemaakt die verband hielden met nazi-klanten. In reactie daarop gaf de bank opdracht tot een intern onderzoek. Nadat UBS in 2023 Credit Suisse had overgenomen, stelde het de onafhankelijke ombudsman Neil Barofsky, een voormalig Amerikaans openbaar aanklager, opnieuw aan om een uitgebreider onderzoek te leiden. Het eindrapport zal naar verwachting begin volgend jaar worden afgerond.
Het onderzoek heeft onregelmatigheden aan het licht gebracht. Uit het voorlopige werk van Barofsky bleek dat er honderden rekeningen waren, waarvan sommige waren gemarkeerd met interne labels zoals een ‘Amerikaanse zwarte lijst’, wat duidt op opzettelijke verzwijging tijdens eerdere onderzoeken.
Slachtoffers holocaust
‘De cijfers zijn duizelingwekkend. Waar een jood misschien 100.000 dollar had gestort, stortten deze nazi’s 10 of 20 miljoen dollar of het equivalent daarvan’, aldus Lauder, die beweert dat het geld waarschijnlijk was geroofd van slachtoffers van de holocaust. ‘Dat kwam allemaal niet aan bod in de schikking uit de jaren 90.’ Die stelt dat UBS nu mogelijk nog eens miljarden aan schadevergoeding moet betalen.
Credit Suisse, ooit de op één na grootste bank van Zwitserland, werd in 2023 door UBS overgenomen na een reeks schandalen en verliezen. De historische fusie maakte een einde aan het 167-jarige bestaan van Credit Suisse en schokte het wereldwijde vertrouwen in de Zwitserse banksector.
Geef een reactie