Van 3 tot en met 9 maart 2025 vond de achtste editie van de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel plaats. Vorige week schreef ik er al over: de jaarlijkse ‘Kickstart Magazine’ behorende bij deze week staat boordevol informatie en recepten. In principe bedoeld voor vlees- en zuivel-eters die bij wijze van uitdaging een weekje zonder willen proberen, dus mensen die nog niet zo ervaren zijn met het koken zonder vlees en zuivel. Maar ook voor de meer ervarenen onder ons is er wel het een en ander te halen. De 2025 editie van dit magazine kun je hier downloaden: Kickstart magazine – Week Zonder Vlees & Zuivel. Vorige week schreef ik over de Comfort bowl met (of zonder) quinoa, vandaag is de Thaise gele curry met rijst aan de beurt. Een beetje versimpeld door mij. Het was lekker.
Ingrediënten (voor vier personen)
- 3 zoete aardappelen, in blokjes – ik verving deze door broccoli
- 2 wortels, geschild (of niet) en in plakjes
- 2 blikken (800 ml) kokosmelk
- 1 verpakking (375 g) tofu, in blokjes
- 400 g sperziebonen, gehalveerd
- 300 g zilvervliesrijst
- 5 g koriander of peterselie, grof gesneden
- In het recept staat zonnebloemolie, ik gebruik alleen olijfolie omdat dat gezonder is
- zout en peper
Voor de gele currypasta:
- 3 teentjes knoflook, geperst
- 1 sjalot of ui, gesnipperd
- 1 stengel citroengras (of gebruik citroengras uit een potje)
- 1 rode chilipeper
- 2 eetlepels zonnebloemolie – door mij vervangen door olijfolie
- 1 theelepel kerriepoeder
- ½ theelepel gemalen kurkuma
- ¼ theelepel zout
- 3 cm gember, geschild en geraspt
Bereid de zilvervliesrijst volgens de instructies op de verpakking. Zet apart en laat nastomen.
Verwijder eventueel de zaadlijsten van de rode chilipeper en snijd de chilipeper fijn. Het originele recept: “Verwijder het groene en harde gedeelte van de citroengrasstengel en rasp het witte deel fijn” – dit vond ik een lastig klusje: hoeveel moet je weghalen? Een citroengrasstengel heeft in mijn beleving geen zacht wit gedeelte. Ik heb gewoon de buitenste bladeren verwijderd en de rest in stukken in de keukenmachine gedaan, dus zonder raspen. Het gevolg was dat ik af en toe harde stukjes in mijn curry had, wat ik eigenlijk geen probleem vond. Van de ongebruikte buitenste bladeren heb ik thee gezet.
“Mix dit met de rest van de ingrediënten voor de gele currypasta in een keukenmachine en meng tot een gladde pasta”. Het werd bij mij geen gladde massa, maar ik had ook niet alles van tevoren fijn gesneden of geraspt, en het was te weinig massa voor mijn keukenmachine om echt grip op te krijgen. Maar dat was niet erg, zoals ik hierboven al schreef. Spatel telkens de inhoud van de keukenmachine van de randen naar het midden waar de messen zitten, net zo lang tot het min of meer gemixt is.
Het originele recept: “Verhit zonnebloemolie in een koekenpan op hoge temperatuur en bak de tofu in 5-6 minuten goudbruin en krokant. Proef en breng op smaak met zout en peper. Verwijder de pan van de warmtebron en zet apart.” Deze stap heb ik overgeslagen en de tofu met de groenten aan de curry toegevoegd. Dat was ook lekker.
Verhit olie in een grote wokpan of hapjespan op middelhoge temperatuur en bak de currypasta totdat deze begint te geuren. Voeg de kokosmelk, wortel, zoete aardappel – of broccoli – en sperziebonen toe aan de pan en breng het geheel aan de kook. Voeg ook de tofu toe als je deze ook niet apart bakt, en waarschijnlijk moet er nog wat zout bij die anders aan de gebakken tofu was toegevoegd. Verlaag de temperatuur en laat het geheel 15-20 minuten sudderen tot de sperziebonen gaar zijn.
Roer, als je de tofu niet hebt meegestoofd maar apart heb gebakken, de laatste paar minuten van de kooktijd de tofu door de curry zodat deze in de saus kan opwarmen. Verdeel de rijst en Thaise gele curry over de borden en garneer met peterselie of koriander. “Serveer direct” beveelt het originele recept. Het was de volgende dag, koud, als lunch ook heerlijk. Het restje ging mee naar een ‘Dag van Aandacht’ van de Stichting Leven in Aandacht (https://aandacht.net/) en werd daar door mij met volle aandacht opgegeten, na het uitspreken van de vijf contemplaties:
Dit voedsel is een geschenk van het hele universum, de aarde, de hemel, talrijke levende wezens en veel hard en liefdevol werken.
Laten we in aandacht en dankbaarheid eten, zodat dit voedsel werkelijk aan ons besteed is.
Laten we onze onzorgvuldige gewoontes transformeren, vooral onze hebzucht, en leren in alles de juiste maat te vinden.
Laten we met mededogen in ons hart op zo’n manier eten dat we het lijden van levende wezens verminderen, niet meer bijdragen aan klimaatverandering en helpen onze kostbare planeet te helen en te beschermen.
We nemen dit voedsel aan om de energie te hebben voor het realiseren van onze diepste aspiraties, om anderen te helpen en om de maatschappij gelukkiger en gezonder te laten zijn.
Geef een reactie