• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Maatschappij » Geluk » B’eter Thaise gele curry met rijst

B’eter Thaise gele curry met rijst

22 maart 2025 door Jana Verboom

Van 3 tot en met 9 maart 2025 vond de achtste editie van de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel plaats. Vorige week schreef ik er al over: de jaarlijkse ‘Kickstart Magazine’ behorende bij deze week staat boordevol informatie en recepten. In principe bedoeld voor vlees- en zuivel-eters die bij wijze van uitdaging een weekje zonder willen proberen, dus mensen die nog niet zo ervaren zijn met het koken zonder vlees en zuivel. Maar ook voor de meer ervarenen onder ons is er wel het een en ander te halen. De 2025 editie van dit magazine kun je hier downloaden: Kickstart magazine – Week Zonder Vlees & Zuivel. Vorige week schreef ik over de Comfort bowl met (of zonder) quinoa, vandaag is de Thaise gele curry met rijst aan de beurt. Een beetje versimpeld door mij. Het was lekker.

Ingrediënten (voor vier personen)

  • 3 zoete aardappelen, in blokjes – ik verving deze door broccoli
  • 2 wortels, geschild (of niet) en in plakjes
  • 2 blikken (800 ml) kokosmelk
  • 1 verpakking (375 g) tofu, in blokjes
  • 400 g sperziebonen, gehalveerd
  • 300 g zilvervliesrijst
  • 5 g koriander of peterselie, grof gesneden
  • In het recept staat zonnebloemolie, ik gebruik alleen olijfolie omdat dat gezonder is
  • zout en peper

Voor de gele currypasta:

  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • 1 sjalot of ui, gesnipperd
  • 1 stengel citroengras (of gebruik citroengras uit een potje)
  • 1 rode chilipeper
  • 2 eetlepels zonnebloemolie – door mij vervangen door olijfolie
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • ½ theelepel gemalen kurkuma
  • ¼ theelepel zout
  • 3 cm gember, geschild en geraspt

Bereid de zilvervliesrijst volgens de instructies op de verpakking. Zet apart en laat nastomen.

Verwijder eventueel de zaadlijsten van de rode chilipeper en snijd de chilipeper fijn. Het originele recept: “Verwijder het groene en harde gedeelte van de citroengrasstengel en rasp het witte deel fijn” – dit vond ik een lastig klusje: hoeveel moet je weghalen? Een citroengrasstengel heeft in mijn beleving geen zacht wit gedeelte. Ik heb gewoon de buitenste bladeren verwijderd en de rest in stukken in de keukenmachine gedaan, dus zonder raspen. Het gevolg was dat ik af en toe harde stukjes in mijn curry had, wat ik eigenlijk geen probleem vond. Van de ongebruikte buitenste bladeren heb ik thee gezet.

“Mix dit met de rest van de ingrediënten voor de gele currypasta in een keukenmachine en meng tot een gladde pasta”. Het werd bij mij geen gladde massa, maar ik had ook niet alles van tevoren fijn gesneden of geraspt, en het was te weinig massa voor mijn keukenmachine om echt grip op te krijgen. Maar dat was niet erg, zoals ik hierboven al schreef. Spatel telkens de inhoud van de keukenmachine van de randen naar het midden waar de messen zitten, net zo lang tot het min of meer gemixt is.

Het originele recept: “Verhit zonnebloemolie in een koekenpan op hoge temperatuur en bak de tofu in 5-6 minuten goudbruin en krokant. Proef en breng op smaak met zout en peper. Verwijder de pan van de warmtebron en zet apart.” Deze stap heb ik overgeslagen en de tofu met de groenten aan de curry toegevoegd. Dat was ook lekker.

Verhit olie in een grote wokpan of hapjespan op middelhoge temperatuur en bak de currypasta totdat deze begint te geuren. Voeg de kokosmelk, wortel, zoete aardappel – of broccoli – en sperziebonen toe aan de pan en breng het geheel aan de kook. Voeg ook de tofu toe als je deze ook niet apart bakt, en waarschijnlijk moet er nog wat zout bij die anders aan de gebakken tofu was toegevoegd. Verlaag de temperatuur en laat het geheel 15-20 minuten sudderen tot de sperziebonen gaar zijn.

Roer, als je de tofu niet hebt meegestoofd maar apart heb gebakken, de laatste paar minuten van de kooktijd de tofu door de curry zodat deze in de saus kan opwarmen. Verdeel de rijst en Thaise gele curry over de borden en garneer met peterselie of koriander. “Serveer direct” beveelt het originele recept. Het was de volgende dag, koud, als lunch ook heerlijk. Het restje ging mee naar een ‘Dag van Aandacht’ van de Stichting Leven in Aandacht (https://aandacht.net/) en werd daar door mij met volle aandacht opgegeten, na het uitspreken van de vijf contemplaties:

Dit voedsel is een geschenk van het hele universum, de aarde, de hemel, talrijke levende wezens en veel hard en liefdevol werken.

Laten we in aandacht en dankbaarheid eten, zodat dit voedsel werkelijk aan ons besteed is.

Laten we onze onzorgvuldige gewoontes transformeren, vooral onze hebzucht, en leren in alles de juiste maat te vinden. 

Laten we met mededogen in ons hart op zo’n manier eten dat we het lijden van levende wezens verminderen, niet meer bijdragen aan klimaatverandering en helpen onze kostbare planeet te helen en te beschermen.

We nemen dit voedsel aan om de energie te hebben voor het realiseren van onze diepste aspiraties, om anderen te helpen en om de maatschappij gelukkiger en gezonder te laten zijn.

Categorie: Columns, Geluk, Jana Verboom, Voedsel Tags: de vijf contemplaties, Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel, Thaise gele curry met rijst

Lees ook:

  1. B’eter Comfort bowl met of zonder quinoa
  2. B’eter: Moddertaart
  3. B’eter: Kerstpompoen in plaats van kerstkalkoen
  4. B’eter Vegan brownies: verbeterd recept

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Jana Verboom

Jana Verboom is bioloog en docent milieuwetenschappen. Bewust van het lijden veroorzaakt door de productie en consumptie van dierlijke producten als vlees en zuivel wil ze aandacht vragen voor de noodzakelijke transitie naar plantaardige voeding. Geïnspireerd door het leven en werk van Thich Nhat Hanh wil ze haar lezers inspireren om hap voor hap stapjes te zetten naar een betere toekomst voor Moeder Aarde. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 29 mei 2025
    Rust, eenvoud en tevredenheid
  • 30 mei 2025
    Bewustzijn na de Dood: Eindigt Alles of Gaat Iets Verder?
  • 31 mei 2025
    Workshop meditatie | Omgaan met tegenslag en pijn
  • 1 juni 2025
    Thuiskomen in het lichaam - Meditatiedag met Lex van Heel
  • 2 juni 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 3 juni 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 4 juni 2025
    Zen Spirit zenmeditatie Arnhem, 1e helft 2025 8 januari-25 juni
  • 4 juni 2025
    Zenmeditatie in Leiden
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Deconstructie van het godsbeeld van Pseudo-Dionysius

    Hans van Dam - 23 mei 2025

    Over het verschil tussen weten-wat-niet en niet-weten.

    De wolk van niet-weten

    Hans van Dam - 22 mei 2025

    Over beeldloze mystiek en mystiekloze beelden.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • God als de grondeloosheid van de onvindbare ziel
    • Het jaar 2025 – dag 149 – hemellift
    • Extinction Rebellion blokkeert attractie The Flying Dutchman in Madurodam
    • Vrijdag Zindag – Hemelvaart?
    • Amnesty International – ‘Hamas-veiligheidsdiensten moeten aanval op demonstranten in Gaza stoppen’

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.