De constructie van de wereld door Arjen Kleinherenbrink is het eerste Nederlandstalige boek over Latour, een belangrijk denker over klimaat, politiek en wetenschap.
Bruno Latour is de eerste grote filosoof die de wereld systematisch in termen van netwerken denkt. Hij laat op intrigerende wijze zien hoe talloze uiteenlopende zaken zich met elkaar moeten vervlechten om bureaucratische organisaties, wetenschappelijke theorieën, complexe technologieën en menselijke samenlevingen tot stand te brengen. Als grondlegger van de zogenoemde actor-netwerktheorie speelt hij al meer dan veertig jaar een prominente rol in debatten over wetenschap, politiek, technologie en ecologie.
Latour is wereldwijd een van de meest geciteerde auteurs in de sociale wetenschappen, maar hij staat ook in toenemende mate op de radar van kunstenaars en beleidsmakers. In al deze domeinen doet zijn denken de gemoederen hoog oplopen. Zijn critici noemen hem zowel een gevaarlijke postmodernist als een bloedeloze technocraat. Zijn bewonderaars zien zijn werk juist als een instrument om de wereld met een realistische en inclusieve blik tegemoet te treden.
Maand van de filosofie en Latour
Het thema van de maand van de filosofie is Intieme vreemden. In zijn recente werk hamert Latour er op dat zowel de coronapandemie als de problematiek rondom klimaatverandering voor eens en altijd laten zien dat het levensgevaarlijk is om te doen alsof natuur iets is dat op de een of andere manier ‘buiten’ de maatschappij ligt. Beter leren denken over hoe intiem we met de rest van de wereld vervlochten zijn is absoluut noodzakelijk in deze tijden van crisis. Arjen Kleinherenbrink: ‘Bruno Latour zie ik als de eerste grote denker over netwerken; hij laat op een systematische manier zien dat elk fenomeen zo complex is als een stad. Die is ook niet te begrijpen als je maar één aspect neemt.’ Latours werk werd vorig jaar geëerd met de Spinozalens, een tweejaarlijkse prijs voor denkers over ethiek.