Voor het eerst in de wereldgeschiedenis is een klacht over dierenwelzijn ingediend onder de internationale OESO-richtlijnen. Wakker Dier diende deze klacht gisteren in tegen slachterij Vion wegens het structureel schenden van de dierenwelzijnsnormen die sinds 2023 aan de OESO-richtlijnen zijn toegevoegd. Wakker Dier stelt in haar klacht dat er sprake is van ernstig leed bij varkens waar Vion onvoldoende tegen doet, zoals pijnlijke longaandoeningen en verwondingen tijdens transport.
Leonie Vestering van Wakker Dier: ‘De OESO-normen zouden dieren beter moeten beschermen, maar staan in schril contrast met de dagelijkse praktijk in de vee-industrie. Als bedrijven zoals Vion ze daadwerkelijk gaan naleven, dan maakt dat een groot verschil voor miljarden dieren wereldwijd.’ Vion is de grootste varkensslachterij van Nederland en levert haar producten over de hele wereld.
De richtlijnen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) zijn internationale afspraken over wat aangesloten landen, waaronder Nederland, verwachten van multinationals op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Als betrokken bedrijven de normen niet naleven, kan dat gevolgen hebben voor subsidies en aanbestedingen.
Volgens de OESO-richtlijnen zijn bedrijven niet alleen verantwoordelijk voor hun eigen activiteiten, maar voor die van de gehele keten. Voor de naleving van de dierenwelzijnsnormen betekent dit dat bedrijven actief onderzoek moeten doen naar dierenwelzijnsrisico’s en de naleving van de normen, hier op moeten ingrijpen én er verantwoording over moeten afleggen.
Wereldprimeur en wake-up call
In de bijna 700 procedures opgenomen in de OESO-database komt geen enkele klacht voor over dierenwelzijn. Toch blijkt uit onderzoek van Wakker Dier dat veel grote bedrijven zich niet houden aan deze normen. Vestering: ‘Met deze wereldprimeur willen we multinationals wakker schudden. Zij mogen niet langer wegduiken en hun verantwoordelijkheid afschuiven op transporteurs en veehouders.’
Wakker Dier benoemt in haar klacht onder andere overtredingen over pijnlijke longontstekingen bij varkens, verwondingen en stress door gevechten, en gebrek aan ruimte tijdens transport en in de slachterij. Dierenleed waar Vion onvoldoende tegen doet. Vestering: ‘Miljoenen varkens krijgen longproblemen door de giftige lucht die zij dag en nacht inademen. En bij transport worden onbekende groepen varkens dicht op elkaar gepropt. Met gevechten, verwondingen en oververhitting als gevolg. Vion is één van de grootste varkensslachterijen ter wereld en heeft de plicht dit te voorkomen.’
Geef een reactie