Het wordt vanavond vroeg en laat bij de boeddhistische radio interessant om te luisteren. Lichte en zware kost. We beginnen met de oudere jongeren van tegenwoordig. In OBA Live komt oprichter en grootaandeelhouder van onderzoeksbureau Motivaction Frits Spangenberg praten over de omgang met jonge, veeleisende werknemers. Werkgevers worden steeds vaker geconfronteerd met zelfoverschatting en narcisme, en hebben moeite met het binden en boeien van jonge werknemers, die hoge eisen stellen aan gehoord worden, aan inspiratie en authenticiteit. Wat voor leiderschap is nodig om de talenten van jongeren anno 2015 optimaal te ontwikkelen?
Doendenken
Henk Oosterling (1952) was nationaal kampioen Japans zwaardvechten, promoveerde cum laude in de filosofie en probeert via Rotterdam Vakmanstad en scholen ervoor te zorgen dat jongeren een echt vak leren. Rotterdam Vakmanstad (RVS) is een organisatie die vanaf 2008 in Rotterdam op basisscholen het programma Fysieke Integriteit opzet en coördineert. In dit programma judoën, eten, koken, tuinieren en filosoferen kinderen in het reguliere programma. De afgelopen jaren heeft RVS voor de groepen 6, 7 en 8 een ecosofisch lessenpakket ontwikkeld dat voortbouwt op de filosofielessen, maar dit uitbreidt met lessen in media- en ecowijsheid, aangevuld met zogenaamde vredeslessen waarin leerlingen mediatietraining krijgen. Naast vier basisscholen heeft RVS haar werkterrein inmiddels uitgebreid naar diverse VMBO, MBO en HBO-scholen.
Uitzenddatum: Dinsdag 31 maart 2015, 19:00 uur, NPO radio 5.
De Nachtgast.
In de Nederlandse bioscopen draait op dit moment de indrukwekkende en openhartige documentaire Verlies niet de moed van beeldend kunstenaar, schrijver en documentairemaker Hella de Jonge. Een film over haar zoektocht naar de pijn en het grote verdriet in haar joodse familiegeschiedenis, een geschiedenis van velen over hoe beschadiging van overlevers van de oorlog doorwerkt bij hun kinderen. Hella de Jonge is vannacht te gast bij Sarah Marijnissen.
Samen met haar vader, de schrijver Eli Asser, ging Hella de Jonge de weg terug naar pijnlijke plekken en momenten, waardoor schaamte en schuld pregnant voelbaar worden. Het brengt hen -tijdelijk- dichter bij elkaar, wat ontroerende beelden in de film oplevert. Drieënzestig jaar zwijgen over het verlies van Assers ouders, zusje en vrienden gingen hieraan vooraf. Het is nooit te laat om vrede te sluiten, dat is wat de film laat zien.
Het was haar kleindochter Maggie die haar de kracht gaf dit project te ondernemen. Maggie stierf aan een hartziekte toen ze 7 jaar was, in de zomer van 2014 toen ook de film was voltooid. Hella’s man Freek schreef -toen hun kleindochter nog leefde- een gevoelig lied bij de film, Don’t lose heart, dat door Tim Knol wordt gezongen.
Als overlever van alle geweld nam Eli Asser zich in 1945 voor ‘de mensen een beetje plezier te geven’. Hij schreef -onder veel meer- ’t Schaep met de Vijf Pooten, met daarin het liedje ‘Het zal je kind maar wezen’, dat in ons collectieve geheugen als vrolijk liedje ligt opgeslagen. Dit kind was zijn dochter Hella… Het is niet alleen door haar eigen, vrolijke karakter en haar eigen kracht dat zij zich los kon maken van destructie, vijanddenken en negativiteit, maar ook door haar man Freek. Ze zijn 45 jaar als geliefden samen en vormen al vele jaren een bijzonder kunstenaarsduo.
Uitzenddatum: Woensdag 1 april 2015, 00:00 – 00:35 uur, NPO Radio 5