Joris (27) is een veelbelovende, getalenteerde jongen die het zou gaan maken in de wereld, maar hij kiest voor een leven als boeddhistisch monnik. Waarom?
Nena van Bakel en Sonja Pleumeekers, twee studenten Journalistiek aan de UvA in Amsterdam, gaan een documentaire maken over Nena’s broer Joris, die boeddhistisch monnik wil worden. Joris is al lange tijd geïnteresseerd in het boeddhisme en heeft al meerdere keren voor langere tijd in een klooster doorgebracht. Ook op dit moment verblijft hij in een klooster in Zuid-Frankrijk. En daar is Joris erachter gekomen dat dit echt is wat hij wil. Joris wordt monnik! Omdat het bijzonder is dat zo’n jong persoon deze keuze maakt, willen de studenten zijn verhaal vertellen in een documentaire.
(link naar vimeo.com/480707927)
In deze documentaire proberen zij er achter proberen te komen wat Joris nu echt motiveert om deze enorme stap te zetten. Ze gaan de vraag beantwoorden: Waarom wil jij monnik worden? Dat is niet altijd voor iedereen om Joris heen even makkelijk te begrijpen. Ook doet het reflecteren over onze eigen levens, want ineens is de westerse manier van leven niet meer zo vanzelfsprekend geworden als het soms lijkt.
De documentaire onderzoekt Joris’ motivatie om monnik te worden. Zo wordt ook een kijkje gegeven in de principes van het boeddhisme en de levenswijze van boeddhistische monniken. Door van dichtbij mee te leven met een jonge boeddhist, krijgt de kijker in deze documentaire een beter idee van wat het boeddhisme praktisch inhoudt, en wat het op persoonlijk level voor iemand kan betekenen.
Natuurlijk laten de twee studenten in de documentaire ook zien wat het inhoudt om als boeddhist te leven, en wat het Joris heeft gebracht. Joris is een nuchtere jongen, die ook zeker oog heeft voor de wereld om hem heen. Hij zit nu in een fase waarin het ook voor hem nog uitzoeken is op welke manier hij het boeddhisme precies gaat invullen. In het verleden heeft hij veel aan vrijwilligerswerk gedaan, en zijn zus denkt dus ook dat hij dit in de toekomst zeker wil voortzetten. Juist vanuit het boeddhistisme probeert hij een steentje bij te dragen in de wereld.
Boeddhisme
De hoofdpersoon van deze documentaire is Joris van Bakel, de broer van Nena: regisseur van deze documentaire. Hij groeide op in het Brabantse dorp Made en raakte op zijn achttiende, tijdens een stage in China, gefascineerd door zijn eerste aanraking met het boeddhisme.
Joris leidt een totaal ander leven dan Nena. Ze zijn samen opgegroeid in een typisch Nederlands gezin, maar zijn na de middelbare school ieder hun eigen leven gaan leiden. Terwijl Nena in Amsterdam woont en een druk leven leidt vol vrienden, feestjes en drank, ze van hot naar her fietst en zoveel mogelijk projecten aanneemt om zich mee bezig te houden, verkeert Joris in de rust van het klooster.
Joris speelt al langer met de gedachte om boeddhistisch monnik te worden. De afgelopen jaren is de familie steeds meer gewend geraakt aan Joris’ spirituele reizen. Maar nooit werden zijn plannen zo concreet als nu. De afgelopen maanden, terwijl Joris verbleef in het Nalanda Monastery in Zuid-Frankrijk en er studeerde en mediteerde, is voor hem duidelijk geworden dat hij daadwerkelijk monnik wil worden in de boeddhistische orde. Dit zal niet alleen zijn leven drastisch veranderen, maar ook dat van zijn familie.
Waarom documentaire?
Juist wanneer je zo dichtbij iemand staat, wanneer je weet welke talenten en potenties hij allemaal heeft, kost het soms tijd om te accepteren dat hij iets anders met zijn leven wil doen dan je van tevoren voor ogen had. De studenten kunnen deze worsteling op intieme wijze in beeld brengen, juist omdat Joris de broer is van Nena. Zowel Joris als zijn ouders zullen zonder terughoudendheid kunnen vertellen over hun gedachten rondom deze levenskeuze.
Daarnaast dient de keuze van Joris als spiegel voor Nena en voor haar generatie. ‘We merken zelf bij onze leeftijdsgenoten dat iedereen zoekend is naar hoe te leven en dat er volop na wordt gedacht over wat het nu eigenlijk inhoudt om een zinvol leven te leiden. Onder deze generatie voor wie alles mogelijk is, heerst veel angst en krampachtigheid. Ook Joris vraagt zich af: ‘Wat wil ik zelf het liefst?’ Bij hem leidt dat tot een radicaal andere uitkomst dan zijn leeftijdsgenoten.’
De studenten hopen dat zijn verhaal de kijker aan het denken kan zetten over zijn of haar eigen levenskeuzes. Door de persoonlijke insteek van de documentaire leef je als kijker echt mee met Joris en zijn familie, verwachten de makers.
Crowdfunding
Camera- en geluidsapparatuur huren brengt hoge kosten met zich mee. Om deze documentaire niet op een telefoon te hoeven filmen, hebben de makers geld nodig. Op dit moment is er een crowdfunding gestart, want als studenten kunnen ze zich nog niet inschrijven voor de grote filmfondsen. De crowdfunding is hier te vinden: https://cinecrowd.com/nl/becoming-monk
Op dit moment gaat het erg goed met de crowdfunding, maar om ook naar het klooster in Zuid-Frankrijk te kunnen en daar de boeddhistische levenswijze goed in beeld te brengen, moeten de makers hun doel verhogen.
Joris komt in december terug naar Nederland, en dat is het moment voor zijn omgeving en ook zijn zus Nena om de vragen te stellen die ze op dit moment hebben. De makers willen daarom in december en begin januari dit eerste gedeelte, in feite één verhaallijn van de uiteindelijke documentaire, gaan draaien. Omdat het financieringstraject veel langer duurt, hebben ze met hun producent overlegd dat ze deze eerste verhaallijn zelf gaan produceren en maken. Vandaar de crowdfunding.
bolletje zegt
Buitenstaanders zullen het schokkend vinden. Maar ik snap de keuze van Joris wel.
Het lijkt mij een heel rustig en ordelijk, gedisciplineerd leven, zo’n monnik leven. Dat heeft voordelen. Ik zou zelf deze keuze niet maken, al heb ik er weleens over na gedacht. Ik zou er niet genoeg discipline voor hebben.
Maar, als het voor Joris werkt, dan werkt het. En als het niet werkt, dan verlaat hij het klooster weer. Zoveel is er dus niet aan de hand.
Ik vind het ook wel een stoere keuze, van deze jonge heer.
saluut, kameraad Joris
( onee, dat zeg je hier niet )