Komende zondag zendt de Boeddhistische blik (KRO-NCRV) het eerste deel van een serie over (andere kijk op) kunst uit. Sarah Marijnissen praat met kunstenaars over hun beleving van het leven en de rol van kunst daarin.

Actrice en theatermaker Julika Marijn praat over leven voor de kunst en de kunst van het leven naar aanleiding van haar nieuwste theaterstuk ‘Uit verdriet geboren’ over Helene Kröller-Müller. In de voorstelling onderzoekt Julika Marijn op persoonlijke wijze de drijfveren van Helene Kröller-Müller aan de hand van 3000 intieme brieven die zij tijdens haar huwelijk aan haar twintig jaar jongere vriend, Sam van Deventer, schreef.

In de brieven beschrijft Helene Kröller Müller – zo’n 100 jaar geleden – over de slechte band met haar dochter Helene, over de impact van de Eerste Wereldoorlog en het vrouwbeeld van die tijd. Ze vertelt over hoe zij haar persoonlijke verdriet probeert te overstijgen door iets groters te creëren, een kunstcollectie, maar ze betaalt duur voor haar daadkrachtige en zakelijke optreden. Het leverde haar een stempel van ijskoningin op.

Julika Marijn

De levens van Julika en Helene blijken veel overeenkomsten te hebben. Ze weten alle twee hun persoonlijk verdriet te transformeren naar kunst. Waar het pijn doet, waar het schuurt, daar gaat kunst over volgens Marijn. Of, zoals Helene Kröller Müller het uitdrukt: ‘De kunst is de spiegel van de ziel. Daarom hou ik van de kunst omdat zij het beste, het mooiste en het meest ware in mensen brengt.”

De voorstelling is Julika’s zoektocht naar verbondenheid met haar wortels, haar voorgangsters en de culturele erfenis die haar helpt zichzelf te vinden en vorm te geven. Net als Helene Kröller Müller kent Julika Marijn een kantelperiode in haar werk en leven. Na de kleinkunstacademie beleefde zij succes als soapster in Tv-series als Onderweg naar Morgen, maar deze bekendheid op basis van een rol wakkerde bij haar juist het verlangen aan haar eigen innerlijke drijfveren en persoonlijke signatuur eerst te ontdekken. Krachtige en eigenzinnige vrouwen in de geschiedenis zijn zo de rode draad in het theateroeuvre van Marijn geworden.

Uitzending 25 februari 2018, 15.50 op NPO2
Herhaling 28 februari 2018, 23.55 op NPO2
Presentatie Sarah Marijnissen
Regie George Schouten

Categorieën: De boeddhistische blik, Filmbespreking
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk