Ik wil iets met jullie delen, aandachtige en trouwe lezers van mijn columns. Hier komt het:

Als ik ‘s morgens na meestal een goede nachtrust ontwaak in de mand en ik me bewust ben van mijn bestaan dat niet van mezelf is, lig ik nog heel even met gesloten ogen. Dat doe ik niet bewust dat is gewoon zo en hoort bij het vanuit de slaap weer naar het openbare leven gaan. Die gesloten ogen, dat duurt maar heel kort, misschien maar een fractie. Wat wil ik delen? Als ik de ogen open en de hut aanschouw, de ramen, het afschuwelijke behang, de litho’s van en over Rotterdam en ik de ogen weer even sluit om echt wakker te worden, valt me op dat die sluiting meer licht door de oogleden doorlaat dan in de situatie dat ik net wakker word.

Gaat het goed, Joop Ha Hoek?

Jazeker. Ik vat het kort samen: ik lig in de mand, ik slaap, ik ga ontwaken, word wakker, de ogen zijn gesloten, de leden laten geen licht door, ik open de ogen om aan de dag te beginnen, ik sluit de ogen weer om wakker te worden, de oogleden laten hoewel gesloten meer licht door dan in de hiervoor beschreven situatie.

Hoe het komt weet ik niet. Zijn de ogen meer in rust als ik slaap en dekken ze beter af en wordt dat nog even voortgezet in de seconden dat ik ontwaak? Probeer het maar eens.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef, de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer.

Categorieën: Columns, Joop Hoek
Tags: , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Het jaar 2018 – de driehonderdste dag – donkerogen

  1. Gea schreef:

    Misschien heeft het te maken met activering van de kegeltjes en staafjes in het netvlies?

Menu