1. ‘Aldus sprak Bellavista’: een toegankelijke, filosofische beschouwing van de krachten ‘liefde’ en ‘vrijheid’. De spanningen ertussen en de keerzijden ervan: (Liefde —> Haat en Vrijheid —> Macht). Dit alles tegen de achtergrond van de culturele verschillen tussen Milaan en Napels. Vol humoristische knipogen naar de mens.
- ‘Het raadsel van de onsterfelijke ziel’: een prachtige, in zekere zin encyclopedische, rondgang langs religies, spiritualiteit, wetenschap, kennistheorie en kosmologie. Het boek werpt een bijzonder licht op de verbindingen tussen het antieke Griekenland, het Midden-Oosten en het verre Oosten, met name het huidige India. De beschouwingen maken aannemelijk dat bewustzijn de primaire oergrond is van ons zijn en dat bewustzijn oneindig en non-lokaal is. Aanrader voor een ieder die twijfelt aan de juistheid van huidige wetenschappelijke dogma’s.
- ‘Het goede hart’. Kern van het boek zijn de beschouwingen van de Dalai Lama van vijf teksten uit het Nieuwe Testament. Zijn beschouwingen brengen een verdieping van het begrip van zowel Boeddhistische zienswijzen als een verdieping van de zienswijzen in deze bijbelteksten. Op een volslagen open en ondogmatische wijze wijst de Dalai Lama op parallellen en overeenkomsten tussen het Tibetaanse Boeddhisme en zienswijzen, toegeschreven aan Jezus van Nazareth, maar staat ook stil bij (subtiele) verschillen.
Een pleidooi voor vriendelijke en open interreligieuze ontmoetingen. De inleiding vooraf van de Benedictijner geestelijk leider doet mijns inziens afbreuk aan het begrip ontmoeting. Het leest als een lesje bijbel exegese. Maar na deze hobbel (mijn ervaring) volgt een weergave van een lucide en open gesprek tussen de Boeddhistisch geestelijk leider en aanwezige Christelijke geestelijk leiders en andere aanwezigen.