Je kunt niet stilzitten. Je houdt niet van onaangekondigd bezoek. Je checkt noodgedwongen vijf keer of het licht uit is. Maar ook: je ziet details die niemand anders opmerkt. Je bedenkt keer op keer verrassende oplossingen en je kunt uren aan een stuk geconcentreerd werken. Veel mensen bevinden zich, vaak zonder het zelf te beseffen, ergens op het spectrum van een neurodiverse afwijking zoals ASS (autismespectrumstoornis), ADHD, Dyslexie of OCS (obsessief-compulsieve stoornis).
10% anders, 100% speciaal
Meestal worden de negatieve kenmerken van deze aandoeningen belicht, maar in het boek Abnormaal goed kijken auteurs Emily Rammant en Peter Ampe juist naar de positieve aspecten van neurodiverse afwijkingen. Ze komen tot de conclusie dat mensen met één van bovengenoemde afwijkingen het verschil kunnen maken op de arbeidsmarkt.
De steeds veranderende realiteit van onze maatschappij vraagt om profielen met disruptieve ideeën. En laat mensen met een atypisch brein daar nu net goed in zijn. Neem bijvoorbeeld mensen met een autismespectrumstoornis. Die zitten liefst in hun eigen wereld, maar met hun aparte logica kunnen ze oplossingen bedenken voor de rest van de wereld. Hun arbeidsparticipatie is echter veel te laag. In Europa bedraagt deze minder dan 10% voor mensen met ASS, wat veel lager is dan het algemeen percentage van 47% voor mensen met een beperking.
Oproep naar bedrijfswereld
Er is natuurlijk een belangrijke voorwaarde: de bedrijfswereld moet zich openstellen voor mensen met een neurodiverse afwijking en ook de nodige aanpassingen doen op de werkvloer. In dit boek worden alle sterktes gelinkt aan concrete mogelijkheden op de arbeidsmarkt, maar er wordt ook veel aandacht besteed aan de juiste omkadering. Neurodiverse personen zijn kwetsbaarder en hebben dus een voedende omgeving nodig. Dat begint al bij de sollicitatieprocedure. “Wij zijn ervan overtuigd dat sommige bedrijven uitzonderlijke talenten niet opmerken, gewoon omdat ze niet passen in de klassieke sollicitatieprocedures,” zeggen Peter Ampe en Emily Rammant.
AHA, ik heb ADHD
Abnormaal goed beperkt zich niet tot mensen met een diagnose, maar is ook bedoeld voor personen met een vermoeden van diagnose. De auteurs merken op dat tegenwoordig kinderen veel sneller een diagnose krijgen en dat dit meestal een eye-opener is voor de ouders, die plots beseffen dat zij wellicht ook ergens op het spectrum zitten. In dat opzicht zal het boek een aantal AHA-momenten kunnen bezorgen. Aan de hand van herkenbare verhalen en praktische tips helpt het de lezer om hun eigen unieke talenten te ontdekken en om zo gerichtere keuzes te maken in leven en werk.
‘Dit boek nodigt je uit om je afwijkingen in kaart te brengen. Een volgende stap is om je afwijking te aanvaarden, ja zelfs te omarmen. Wij zullen je helpen om wat jou anders maakt te herkaderen tot een talent. Met dat talent zul je hopelijk een roeping vinden waarbij je het verschil kunt maken én je ook nog eens gelukkig voelen.’
– Peter Ampe & Emily Rammant
Peter Ampe is een gelauwerd reclamecreatief en columnist voor het Engelse creativiteitsmagazine Little Black Book. Hij heeft uitgesproken kenmerken van ASS en ADHD. Hij schreef dit boek samen met zijn vrouw Emily Rammant. Zij is Business Coach, keynote spreker en mede-oprichter van Yin United. Ze helpt bedrijven en leiders bij het installeren van een voedende bedrijfscultuur.
Ontdek je talent via je afwijking
Peter Ampe & Emily Rammant
Prijs: € 22,99
ISBN: 978 94 014 8587 6
Paperback
Verschijnt 23 augustus
Uitgever Lannoo