De wereld kan nu ineens vergaan. Hoe verander je die wereld? Bij Uitgeverij Paris Books verschijnt op 5 april Het meisje dat de wereld veranderde, de debuutroman van Machiel Hoek (48), dat op deze vraag bijzondere antwoorden geeft.
Al vanaf zijn jongste jaren was Machiel ervan overtuigd dat hij ‘het geheim van het leven’ zou ontdekken. Zijn opa wakkerde deze overtuiging aan en gaf hem voor zijn zevende verjaardag een schilderij vol met verborgen boodschappen. Vijfendertig jaar later hoorde Machiel de stem van zijn inmiddels overleden opa weer, met de opdracht om het geheim te gaan ontdekken en daar een boek over te schrijven. Dit had voor hem enorme persoonlijke en financiële gevolgen, en het duurde negen jaar voordat het boek voltooid was.
Dat is een deel van de bijzondere ontstaansgeschiedenis van Het meisje dat de wereld veranderde, over een tienermeisje dat het leven niet zo vrolijk vindt. Ze voelt zich alleen, en het lijkt alsof de wereld tegen haar is. Tijdens een vakantieweek op de boerderij van haar opa, laat hij doorschemeren dat hij op de hoogte is van het geheim van het leven. Zou Lisa daarmee een andere draai aan haar eigen leven kunnen geven? Opa neemt Lisa mee op een ontdekkingsreis. Hij laat haar dingen ervaren die eerst onzichtbaar zijn. Ze ondervindt aan den lijve wat het is als je geen zintuigen meer hebt, en wat het is om iemand anders te zijn. Waarom zou de ene mens meer gelijk hebben dan een ander? En wie bepaalt wat ‘waar’ is? Ze ontmoet een rechter die pas ging zien toen hij letterlijk blind werd, een zwerver die door de bliksem is getroffen, en de mensen en dieren waarvoor ze bang is. Alles lijkt een les, ook waarom opa, geheel onschuldig, toch de schuld op zich neemt van een aanrijding.
Hoewel opa een wijze man is, krijgt Lisa het gevoel dat er iets niet klopt. Opa lijkt zélf een zwaar geheim met zich mee te dragen en het te verstoppen. Dan komt de dag waarop Lisa moet bewijzen dat ze het geheim van het leven zelf kan ontdekken. Alles raakt daardoor in een stroomversnelling. Lisa confronteert haar opa keihard met zijn verleden en het heden. Wat heeft dit voor effect op opa, en op Lisa?
Het meisje dat de wereld veranderde is grotendeels in dialoogvorm geschreven, de lezer wordt direct meegenomen in de ervaringen van Lisa en haar opa. Het verhaal staat bol van symboliek en verrassende inzichten, maar is tegelijkertijd prettig leesbaar. Machiel liet een jaar geleden meer dan duizend mensen proeflezen. ‘Ik wilde inspireren, laten ervaren en ontroeren’, zegt Machiel. ‘Het is vrij lastig om een boek te schrijven dat voor bijna iedereen aantrekkelijk is, maar het grootste deel van de proeflezers vond het een hartverwarmend en inspirerend boek en een aantal noemde me ‘de nieuwe Nederlandse Paolo Coelho’. Het is mijn doel om een positieve boodschap te verspreiden, bij te dragen aan een mooiere wereld waarin mensen niet tegenover elkaar staan, maar zich in de ander kunnen herkennen. In deze tijd van toenemende polarisatie is dat keihard nodig.’