We zeggen vaak dat we meer in het nu willen leven. Dat klinkt zalig en eenvoudig. Maar mensen zijn geen eenvoudige wezens. Van oudsher gaan we ervan uit dat er een diepere waarheid zit achter het ‘nu’, achter alles wat er in ons leven gebeurt. Even speels als erudiet beschrijft Tom Hannes hoe we voortdurend een andere betekenis geven aan die diepere waarheid. Het mytische geloof in diepgang heeft tot op vandaag een grote invloed op wat we begrijpen onder filosofie, religie, wetenschap, kunst, politiek en economie. Het bepaalt ook wat we zelf heimelijk van het nu verwachten.
Maar wat gebeurt er als we het verlangen naar diepgang niet volgen? Wat als we opteren voor een heel andere visie: die van de flinterdunheid van ons bestaan? Wat doet dat met ons leven in het nu?
Tom Hannes (1970) was lange tijd zenboeddhistisch monnik. Nu woont hij met zijn gezin in Antwerpen, waar hij werkt als therapeut, theatermaker en auteur. Hij schreef onder meer Zen of het konijn in ons brein en Een kleine meditatiegids.
“Ik bewonder Tom Hannes om de weg die hij heeft gevonden. Ik benijd Tom Hannes, omdat hij anderen in zijn geluk laat delen.”
Maarten van Buuren, emeritus hoogleraar Franse literatuur Universiteit Utrecht.
“Hoewel Tom Hannes ons fundamenteel de waarde van het minimalisme toont, is de eruditie en belezenheid die uit zijn boek spreekt, ronduit verbluffend. Grondig, leerzaam en inspirerend.”
Johan Braeckman, hoogleraar wijsbegeerte Universiteit Gent.
Henk van Kalken zegt
Zonder iets aan het boek af te willen doen – het lijkt me de moeite waard – Zou ik graag een anti-NU-beweging willen oprichten. Nu bestaat namelijk niet. Evenmin als het verleden of de toekomst, de Drie Tijden. Als je bedenkt: ik leef in het nu is het moment al voorbij. Iets beter is: ik leef in het heden, of nog beter: ik ben aanwezig.