Siddhartha is het verhaal van een brahmanenzoon die zijn leven wijdt aan het zoeken naar het ware zelf. Als asceet in de bergen mediteert en vast hij, maar vindt de waarheid niet. Zwervend als bedelmonnik hoort hij spreken over de Boeddha, maar ook de grote Meester kan hem de waarheid niet geven. Dan stort hij zich in het wereldse leven, wordt minnaar van de courtisane Kamala, verwerft rijkdom en bezit, totdat hij voelt hierin ten onder te zullen gaan; en opnieuw wordt hij bedelaar.
Geleid door het heilige Om komt Siddhartha ten slotte aan de grote rivier, symbool van harmonie en vergankelijkheid. In de hut van de oude veerman leert hij de wereld der dingen lief te hebben en te begrijpen.
“Van een steen kan ik houden, en ook van een boom of een stuk schors. Het zijn tastbare zaken, en van wat tastbaar is kan men houden. Maar van woorden kan ik niet houden. Daarom zie ik niets in een leer.’’
Zo is Siddhartha van asceet en bedelmonnik, levensgenieter en rijkaard teruggekeerd tot de eenvoud van een kind: hij heeft de harmonie, het eeuwige Om gevonden.
De auteur Hermann Hesse (1877-1962) ontving in 1946 de Nobelprijs voor Literatuur. Tot zijn beroemdste romans horen Demian, De steppewolf, Narziss en Goldmund en Het Kralenspel.
‘De eerste keer dat ik een exemplaar van Siddhartha in handen kreeg, was in 1967. Ik was twintig jaar en mijn ouders hadden me in een gesticht laten opnemen. Ik slikte in die tijd kalmeringsmiddelen en ik weet nog dat ik me bij mijn eerste blik op het omslag – een witte waterlelie die loom op het rivieroppervlak dreef – afvroeg wie die Hermann Hesse eigenlijk was. Ik had nog nooit van hem gehoord en wist niets over de enorme invloed die het boek op mijn generatie uitoefende.
Ik verwachtte dat ik het verhaal van een heilige zou lezen, maar de rusteloosheid van Siddhartha was volstrekt menselijk. In mijn naïviteit vroeg ik me af: hoe kan een verlicht mens zoveel duistere gevoelens in zich hebben, zoveel angsten? Ik had een verhaal onder ogen van een man die opbokste tegen het gezag van zijn vader en, belangrijker nog, tegen de lotsbestemming die de samenleving hem had toebedeeld.
Ik zat in een cel, maar mijn geest werd weggevoerd naar de stoffige paden van India, en net als Siddhartha’s beste vriend Govinda besloot ik me te laten meeslepen door de maalstroom van een man die koste wat kost verlichting zocht. Ik wist niet dat er achter de tralies van mijn raam een hele generatie in vuur en vlam was komen te staan door dit boek. Het onopgesmukte proza en de rebellerende hoofdpersoon weerspiegelden de hunkeringen van een generatie die zocht naar een manier om aan conformisme, materialisme en machtsvertoon te ontkomen. In die wereld kwam Siddhartha naar voren als een symbool, het symbool van degenen die de waarheid nastreven – hun eigen waarheid.’
Uit het voorwoord van Paulo Coelho.
Hermann Hesse Siddhartha
Uitgever De Bezige Bij
Aantal pagina’s 192
Uitvoering Mid-price
Vertaler Liesbeth van Nes
Voorwoord 2008 Paulo Coelho
Herziene druk 2016
jean zegt
tijdeloze klasse dit boek ! (Siddharta)