• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Elfde jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • André Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Eelco van der Meulen
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » B’eter – Venkel

B’eter – Venkel

14 september 2012 door Jessica Hummel

venkelknol Je zou het niet zeggen maar venkel is familie van de wortel. Dat het een wat chique familielid lijkt komt natuurlijk door de prachtige vorm en kleur. Een venkel is een kunstwerk op zich, met die subtiel witte nerven en overlappende bladen die uitmonden in ronde uitsteeksels en uiteindelijk in lichtgroene takjes met vrolijk loof. Dat het een wat erg aanwezig familielid lijkt komt ook door de anijsachtige smaak. Daar voor verantwoordelijk is de stof trans anethole. Aan de ene kant een sterke smaak, aan de andere kant wel een smaak die ook bij grote concentraties plezierig blijft. Anethole is wel 13 keer zoeter dan suiker, en komt ook voor in anijszaad en steranijs. Maar zoals vaker bij familieleden heeft ook venkel een andere kant. Dat het niet alleen maar zoet smaakt is omdat het ook de citrusachtige stof limoneen bevat. Deze stof zit vooral in de frisgroene sprietjes, dus gooi deze niet weg maar snipper ze eens over een gerecht. Ook de grote uitsteeksels en wat hardere bladen hoeven niet weggegooid. Met wat bouillon kun je er een smakelijk licht soepje van trekken. En als extra verrassing heeft de venkel ook bruikbare zaadjes. Deze smaken wat warmer door de stof myristicine, en schijnen schimmelwerende kwaliteit te bezitten. Ook de pollen zou je kunnen oogsten en over je eten strooien voor een frisse toets. Een bruikbare plant, die venkel.

Doordat er al een hintje citrus in de smaak van venkel zit combineert deze prima met sinaasappel in een salade. Lekker erbij zijn gebakken vis of gebakken uiringen, en rijst met honing-mosterd saus. Als toetje sinaasappelpudding, omdat er toch al sinaasappels nodig waren voor de salade.

Venkelsalade

venkelsalade

 

 

 

 

2 knollen venkel
2 sinaasappels
1 handje van een pittige blad- of spruitgroente zoals rucola, tuinkers, shizo, mosterdkool, alfalfa
zwarte olijven optioneel, grana padano optioneel

dressing:
3 el citroensap
6 el olijfolie
zout en peper

Maak eerst de dressing.
Dan venkel ontdoen van uitsteeksels en schutbladeren (niet weggooien!), in heel dunne reepjes raspen met een groentenrasp. Dikkere repen zijn te stug om op te kauwen. Eventueel blancheren. Meng de venkel met de dressing.
Sinaasappel van schil ontdoen door de schil er af te snijden. Partjes kun je dan verder uit het wit snijden. Halveer ze als je ze te groot vindt, en meng ze door de venkel.
Was de rucola (of andere pittige groente) en schep die door het venkel-sinaasppelmensel. Eventueel in ringen gesneden zwarte olijf erdoor en wat geraspte grana padano er over.

Variatie: rucola vervangen door dungesneden zoete ui, wat walnoten roosteren in de koekenpan en door de salade doen.
De salade is zowel koud als lauwwarm lekker, warm hem voor dat laatste even door in een koekenpan.

Honing-mosterdsaus

2 eetlepels bloem
2 eetlepels boter
2 koppen melk
2 eetlepels grove mosterd (of franse als je van wat scherper houdt)
1 eetlepel honing

Maak een lichte roux van boter, bloem en melk: Boter in de pan laten smelten, bloem er snel door roeren, melk erbij doen, goed roeren met de garde tegen klontering.
Voeg mosterd en honig toe als de roux glad is. Goed blijven roeren en de saus aan de kook laten komen om te binden.

Sinaasappelpudding

sinaasappelpudding

 

 

 

 

1 flinke theelepel citroenrasp
1 eetlepel suiker
3 eetlepel smaizena
2 koppen sinaasappelsap (of andere citrusvruchten) (2 koppen = 6 sinaasappels)
snufje zout
1 eetlepel boter

Doe citroenrasp met suiker, maizena, sap en snufje zout in een steelpan.
Roer tot de maizena is opgelost.
Breng aan de kook, blijf roeren totdat het sap dik is geworden (na een paar minuten). Laat een minuutje doorkoken.
Haal de pan van het vuur en roer de boter er door. Een scheutje van een ander soort sap erdoor roeren (perzik, abrikoos, maracuja) is lekker, maar niet noodzakelijk.

Verdeel het sinaasappelmengsel over sapglazen of coupes en laat het 2 uur opstijven in de koelkast. Evt serveren met slagroom (of dot turkse yoghurt), stukje kletskop oid.
Je kunt de sinaasappelpudding is ook serveren als laagje op een kletskop.

Alle recepten zijn berekend op ongeveer 4 personen. Neem goed de tijd om ze te maken. Het eten op de foto's is ook werkelijk opgegeten.

B'eter - keuken voor de Boeddhistische eter

 

 

 

 

 

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter Tags: B'eter, Jessica Hummel, printbatch2, recepten, venkel

Lees ook:

  1. B’eter – Bietjes
  2. B’eter – voor de boeddhistische eter
  3. B’eter – Venkel
  4. B’eter – Venkel

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Jessica Hummel

redactie 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 18 mei 2022
    ONLINE Lezingenserie 'Ieder mens een vredestichter'
  • 20 mei 2022 - 22 mei 2022
    The work that reconnects -Het werk dat weer verbindt
  • 22 mei 2022
    Kum Nye Yoga op zondag | Online
  • 22 mei 2022
    Lezingencyclus
  • 23 mei 2022
    Online course The Twelve Links of Interdependent Origination
  • bekijk de agenda

De werkplaats

De werkplaats.

Boeddhistische kunstenaars

Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
lees meer »

Pakhuis van Verlangen

In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

Boekbespreking – De jonge Filosoof

Erik Hoogcarspel - 9 mei 2022

In het boekje “De jonge filosoof” wordt een zekere Christoph opgevoerd, die in de bibliotheek een boek vindt van David van Goorle. Dit is het kleinere boek “Idea Physicae”, maar dan in het Nederlands. Christoph vindt met andere woorden de (niet bestaande) Nederlandse uitgave” Schets van de Natuur” in de bibliotheek.

Over populisme en het menselijk tekort

Kees Moerbeek - 8 mei 2022

‘Waarom is de burger boos?’ is volgens de geschiedkundige Maarten van Rossem gemakkelijk en ook wetenschappelijk verantwoord te beantwoorden, schrijft hij in zijn boek Waarom is de burger boos? De burger is boos, omdat hij bezorgd is over de omvangrijke immigratie en de veronderstelde negatieve effecten op onze samenleving. Dit artikel geeft een indruk van zijn boek, met aanvullingen van de socioloog Anton Zijderveld.

Boekbespreking – Een leven als ‘man of letters’. Biografie van David Hume.

Erik Hoogcarspel - 1 mei 2022

De rede kan ons tot overtuigingen leiden of laten twijfelen, maar alleen gevoelens zetten ons volgens Hume aan tot daden. Hume onderscheidt primaire indrukken en secondaire. Gevoelens zijn secondaire indrukken, want ze zijn als het ware een reactie op primaire indrukken, zoals pijn of genot.

Voor kinderen is een heel dorp nodig (2)

Rob van Boven en Luuk Mur - 20 april 2022

We houden van categorieën. Deze ouders zijn fout, en die pleegouders zijn goed. Zou het kunnen zijn dat er bij die foute ouders ook sterke punten zijn? En kan het zijn dat pleegouders ook hun problemen hebben? Wat voor boodschap krijgt een kind dat bij de ouders weggehaald is, bijvoorbeeld vanwege de toeslagenaffaire. Je ouders zijn slecht, fraudeurs, oplichters. Je bent nu bij ons en wij zijn goed?

Onmacht begrijpen, zonder klakkeloos goed te praten

Kees Moerbeek - 18 april 2022

In de ogen van de nieuwrechtse populisten is de gewone man de dupe van de globalisering en de immigratie, die hem dreigen weg te vagen. Deze taal verstaan de progressieven niet en ze staan met een mond vol tanden. Dit populisme gaat over identiteit en gemeenschap en dit bezorgt weldenkenden koude rillingen, aldus de auteur. Ook hierdoor werden de uitwassen van de globalisering en de immigratie niet ingezien. Deze populisten richten hun pijlen dan ook op de ‘de zelfgenoegzame, progressieve elite’, die een betere wereld had willen bewerkstelligen, maar ‘intussen de gewone man doodgemoedereerd aan zijn lot overliet.’

Meer onder 'pakhuis van verlangen'

Footer

Boeddhistisch Dagblad

over ons

Recente berichten

  • Debat Tweede Kamer over aanhoudende overtredingen in slachthuizen
  • Verlichting is het failliet van het verstand
  • Het jaar 2022 – dag 135 – schaamte
  • Boeken – De heilige natuur
  • Over Theologie deel 16- Moderne Tijd (2)

Reageren

We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

Over het BD

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
Lees ons colofon.

Zie ook

  • Contact
  • Over ons
  • Columns
  • Reageren op de krantensite

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

 

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

 

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.
Privacy en cookies

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

Noodzakelijke cookies

Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Privacy

Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens