Mongolië is bezig de eeuwenoude banden met het Tibetaans boeddhisme te herstellen door de (her)bouw van een Grand Maitreya Project, een enorm beeld van Maitreya- de bodhisattva van liefdevolle vriendelijkheid en een stoepa. Het ongeveer zestig meter hoge beeld van een staande Maitreya moet in 2018 klaar zijn en een baken worden voor het uitdragen van liefdevolle vriendelijkheid.
In 1990 kreeg Mongolië na jaren van bezetting meer mogelijkheden tot spirituele vrijheid. In de hoop de banden met het Tibetaans boeddhisme te versterken wendden de Mongolen zich tot de Dalai Lama met het verzoek het Maitreya-project te begeleiden. Deze stemde daarin toe door zitting te nemen in het bestuur van het project. Naast het beeld wordt een stoepa gebouwd die het centrum zal worden van boeddhistisch onderwijs en meditatie, er zullen ook relikwieën te zien zijn van de historische Boeddha.
Beeld en stoepa worden gebouwd in het hart van de Mongoolse volksrepubliek, net buiten de hoofdstad Ulaanbaatar. Het oprichten van grote beelden van Maitreya is in Mongolië een oude spirituele traditie, die al in het verre verleden werd ondersteund door Mongoolse en Tibetaanse boeddhistische lama’s. Hun filosofie was dat hoe groter en mooier het beeld is, des te meer mensen kennis zullen maken met het boeddhisme. De organisatie draagt het nieuwe onderwijscentrum op aan de Dalai Lama, die het kan beschouwen als een nieuw cultureel en spiritueel centrum in de wereld.
De vestiging zal ook plaats bieden aan non-sektarische en internationale boeddhistische centra. Zodra het standbeeld en de stoepa zijn voltooid, zal het project naastenliefde creëren voor de hele wereld, zo hopen de plannenmakers. Eén van de doelstellingen van het project is het gratis aanbieden van meditatie-opleidingen en vele andere educatieve diensten voor mensen van alle geloofsovertuigingen en achtergronden.
Sjoerd zegt
Vooral het ‘…gratis aanbieden van…..opleiding. …….’ lijkt me een inspirerend voorbeeld voor het Westers boeddhisme.