De minister-president van Arunachal Pradesh, India, Pema Khandu, heeft vrijdag Mcleodganj in Himachal Pradesh bezocht voor een ontmoeting met de Dalai Lama. De premier nam deel aan de speciale gebeden die door de mensen van Tawang werden georganiseerd voor het lange leven van de Dalai Lama. De vijfdaagse gebeden begonnen op 3 september en zullen eindigen op 7 september. De Dalai Lama zal zaterdag ook deelnemen aan de gebeden.
Ondertussen heeft Tapir Gao, parlementslid uit Arunachal Pradesh, er bij de 17e Karmapa op aangedrongen om terug te keren naar India en voor zijn instituut te zorgen voor het ‘welzijn van het boeddhisme en de Tibetanen in India’.
Karmapa Lama heeft India in 2017 verlaten en heeft het staatsburgerschap van de Dominicaanse Republiek aangenomen. Volgens bronnen heeft Karmapa na het aannemen van dat staatsburgerschap in 2018 een Indiaas visum aangevraagd, dat hem werd geweigerd. De 17e Karmapa ontmoette onlangs de Dalai Lama in Zürich Zwitserland op 25 augustus. Dit was zijn eerste ontmoeting met de Dalai Lama na zijn vertrek uit India.
Ageeth Fransen zegt
Een parlementslid nog wel die Tapir Gao. Hoe kan het dat hij niet eerst uitzoekt wat de reden van het verblijf van Karmapa in het Westen is. Het is de Indiase regering die Karmapa de toegang tot India ontzegt. Er wordt al jaren poging gedaan om de wens van Karmapa terug te kunnen keren naar India voor elkaar te krijgen maar dat is tot nu toe zonder resultaat. We weten hoe lang het voor Situ Rinpoche heeft geduurd voor hij weer zijn klooster mocht verlaten. Ook dankzij de Indiase regering die soms verbazend streng kan reageren als hun regeltjes niet in acht worden genomen.
Harm Morsink zegt
Ageeth, kan het niet zijn dat de Indiase regering die Karmapa de toegang tot India ontzegt, vanwege de verkrachting van drie vrouwen, waarvan er 1 een kind heeft. Dan is dit voor India nl de minst “vervelende” oplossing van deze zaak. In dit geval heb ik meer vertrouwen in Trinley Thaye Dorje, maar ik ben dan ook maar een leek en niet in staat om ook maar iemand na te wijzen. Doe ik overigens wel naar het Chinese politbureau.