Vangisa:
‘Wat er ook aan vorm bestaat op aarde, in het water en in de lucht—alles wat ondergedompeld is in deze wereld—is vergankelijk en valt uit elkaar. Met dit inzicht leiden de Wijzen hun leven.’
In de Salayatana Vibhanga Sutta wordt het begrip ‘wereld’ duidelijk gedefinieerd:
‘Waar oog is en zichtbare vormen, visueel bewustzijn en dingen kenbaar door visueel bewustzijn, daar is een wereld en de aanduiding ‘wereld’.
Waar oor is en geluiden, hoorbewustzijn en dingen kenbaar door hoorbewustzijn, daar is een wereld en de aanduiding ‘wereld’.
Waar neus is en geuren, reukbewustzijn en dingen kenbaar door reukbewustzijn, daar is een wereld en de aanduiding ‘wereld’.
Waar tong is en smaken, smaakbewustzijn en dingen kenbaar door smaakbewustzijn, daar is een wereld en de aanduiding ‘wereld’.
Waar lichaam is en aanrakingen, tastbewustzijn en dingen kenbaar door tastbewustzijn, daar is een wereld en de aanduiding ‘wereld’.
Waar geest is en gedachten, mentaal bewustzijn en dingen kenbaar door mentaal bewustzijn, daar is een wereld en de aanduiding ‘wereld’.
Op deze manier, Monniken, ontstaat de wereld die wij ervaren.
Siebe zegt
Ja, in SN35.82 wordt ‘de wereld’ ook aangeduid als…’dat wat desintegreert. In SN43 wordt gezegd dat de Boeddha het Pad onderwijst naar wat niet-desintegreert, het constante, de waarheid, Nibbana etc.
Wat dit betekent, daarover is bepaald niet consensus in boeddhisme. De ene meent dat dit veronderstelt dat er iets voorbij de wereld is. Andere boeddhisten verzetten zich hevig en beweren dat die duiding hindoeisme is of advaita en geen boeddhisme.
De Sangha spreekt niet bepaald met 1 mond.