Het boeddhisme ziet ze als een levensvisie, waarin je bewust kijkt naar hoe je afstand neemt van materiële zaken. Als een filosofische manier om naar de wereld te kijken. Myrthe Volleberg: “We leven in een maatschappij vol prikkels. Het is goed om daarvan af te schakelen.”
Volleberg denkt dat het boeddhisme van invloed zou kunnen zijn op het politieke toneel. Er zou dan minder sprake zijn van macht. En er zou minder waarde gehecht worden aan uiterlijke zaken. “Dat zou beter voor de politiek zijn. En voor de wereldvrede. Want voor mijn gevoel laten boeddhisten anderen in hun waarde.” Iets wat zij niet ziet bij andere godsdiensten. “Veel aanhangers van een bepaalde godsdienst, denken dat hun godsdienst de beste is. Het boeddhisme zit zo niet in elkaar, denk ik.”
Koreaanse monnik
De twintiger had al een tijdje een sluimerde belangstelling voor het boeddhisme. Die interesse is aangewakkerd door het lezen van het boek ‘Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt’, van de Koreaanse monnik Haemin Sunim, één van de meest invloedrijke boeddhistische leermeesters van dit moment. Het boek gaf ze zichzelf cadeau met haar verjaardag, zo’n 1,5 jaar geleden. “Dat was een periode waar ik mezelf heel erg tegenkwam door een relatiebreuk en daarbij nog worstelde met vrienden en school. Als ik er behoefte aan had, las ik er een stukje uit.”
Ze heeft het net uitgeleend aan een vriend die naar Peru is vertrokken. “Het is een mooi boek. Ik zou het iedereen aanraden.”
Ze constateert een groot verschil in de belevingswereld van mensen tegenwoordig en hoe haar ouders leefden. “Zij bleven in dezelfde plaats wonen en zien dat wij – de jongeren – het veel drukker hebben dan zij vroeger.”
Hoe gaat Volleberg om met de verleidingen op social media? Zoals het aanprijzen van hippe en coole kleding? “Ik hecht geen waarde aan dure kleren. Voor mij is het belangrijk of kleding bij mij past. Bovendien ben ik bewust bezig met wat ik uitgeef. Ik heb nooit het idee dat ik per se iets moet kopen.”
Dat gaat wellicht ook terug naar haar jeugd. Haar moeder repareerde kapotte kleren vaak. Haar ouders leven nog steeds op een sobere manier. “Ze wonen al dertig jaar in hetzelfde huis en hebben nog steeds dezelfde meubels als die ze destijds kochten.”
Afschakelen bij drukte
De laatste tijd is ze zichzelf aan het ontdekken. ”Ik ben wat persoonlijkheid betreft iemand die graag een diepere connectie met iemand wil voelen. Daar hecht ik waarde aan. Tegenwoordig is die verbondenheid er minder.”
Ook zou ze willen dat ze, in de wirwar van vrienden en relaties, de rust kon bewaren. “Ik zou graag willen afschakelen bij drukte. Want soms blijf ik maar bezig in mijn hoofd. Het voelt goed om daarin iets van het boeddhisme mee te nemen.” Extreem vindt ze het wel om je helemaal af te sluiten op een berg om je rust te vinden. “We leven tenslotte wel in deze maatschappij”.
Volwassen
“Ik denk dat iedereen wel een stukje boeddhisme kan gebruiken”, concludeert ze. Het opent volgens haar wegen voor anderen en biedt inzichten en zelfreflectie.
Volleberg komt volwassen over voor haar leeftijd, blijkt uit het gesprek. “Als kind was ik dat eigenlijk ook al”, mijmert ze.
(naschrift)
Volleberg, die stage loopt bij mijn fysiotherapiepraktijk, ken ik nog niet zo lang. Ze komt over als een warme persoonlijkheid, die naar mijn verrassing, meer met het boeddhisme heeft dan gedacht.