Volgens een bericht in de Sunday Times van Colombo heeft China alles uit de kast gehaald om Sri Lanka ervan te weerhouden om de Dalai Lama op het eiland te verwelkomen. De krant meldt dat de Chinese zaakgelastigde in Sri Lanka, Hu Wei, deze week gewaarschuwd heeft dat het verwelkomen van de Dalai Lama ernstige gevolgen zal hebben voor het land.
De uitnodiging aan de Tibetaanse Dalai Lama was gedaan door een hoge geleerde-monnik van de Sri Lankaanse Amarapura Nikaya (een Sri Lankaanse kloosterbroederschap), samen met een groep hoge monniken, toen hij de Dalai Lama op 27 december in Bodhi Gaya had ontmoet. Ik heb hem uitgenodigd in de hoop dat zijn bezoek zegeningen zal brengen voor Lanka’, zei de monnik, zoals geciteerd door deze krant.
Alleen al het nieuws van het bezoek van de Dalai Lama deed China in actie komen – als ze zich niet schikt naar de wensen van China, is ze verdoemd. Volgens The Sunday Times is het waar dat Tibet een turbulent verleden had en onder Chinese en Mongoolse overheersing was gekomen. Maar van 1913 tot de inval van de communistische Chinezen in 1950 bleef Tibet een onafhankelijke staat. China stelt dat Tibet deel uitmaakt van het vasteland. Volgens de Tibet Press is de legitimiteit van China’s aanspraken gebaseerd op een illegale overeenkomst uit 1951.
De overeenkomst inzake maatregelen voor de vreedzame bevrijding van Tibet, ook bekend als de 17-puntenovereenkomst, werd op 23 mei 1951 ondertekend door een persoon die niet bevoegd was Tibet te vertegenwoordigen. Volgens de Tibet Press had China zich ertoe verbonden de traditionele en religieuze integriteit van Tibet en de lokale gebruiken van de etnische groepen ongemoeid te laten. De in twijfel getrokken overeenkomst werd met dwangmiddelen ondertekend en ontbeert elke juridische legitimiteit, aldus het verslag van Tibet Press. Niet-naleving van de overeenkomst leidde echter tot de Tibetaanse opstand van 1959 die werd neergeslagen en de 14e Dalai Lama ertoe dwong met zijn volgelingen naar India te vluchten.