Israël en het zogenoemde boeddhistische koninkrijk Bhutan in de Himalaya hebben volledige diplomatieke banden aangeknoopt. Ron Malka, de Israëlische ambassadeur in India, zegt op Twitter dat de ondertekeningsceremonie afgelopen zaterdag een historische dag is. ‘Ik ben vereerd en opgewonden om deel uit te maken van dit historische moment.’ Deze overeenkomst zal veel meer mogelijkheden tot samenwerking bieden ten behoeve van onze beide volkeren, zegt de ambassadeur.
Bhutan, dat streeft naar een bruto nationaal geluk, en Israël hebben al hartelijke, informele banden. Bhutan is de afgelopen twintig jaar uit een eeuwenlang cultureel en diplomatiek isolement gekomen, hoewel het al sinds 1982 ontwikkelingshulp van andere landen heeft geaccepteerd, met inbegrip van landbouwopleidingen uit Israël. Het land kent nu ook de maatschappelijke problemen zoals in andere landen, zoals drugsgebruik en losgeslagen jeugd. Ook kent het ernstige problemen met minderheidsgroeperingen die gedwongen worden het land, waarvan de meerderheid boeddhistisch is, te verlaten.
De constitutionele monarchie staat bekend om een nationaal beleid dat zich onttrekt aan materialisme. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei in een verklaring dat de aankondiging “de extra vrucht van de vredesakkoorden” was, hoewel het niet duidelijk is hoe de banden met de afgelegen boeddhistische natie verband houden met de serie akkoorden die Israël in de afgelopen maanden heeft ondertekend met soennitische Arabische staten, waaronder de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Soedan en Marokko.