Op 1 december begint professor Bee Scherer als hoogleraar Buddhist Studies aan de Faculteit Religie en Theologie van de Vrije Universiteit, in het kader van de ambtsopleiding voor boeddhistische geestelijke verzorging.
Scherer is een internationaal gewaardeerd wetenschapper met een brede expertise op het terrein van het boeddhisme. Daarnaast is Scherer zelf actief als leraar in het Tibetaans boeddhisme.
Scherer’s publicaties bestrijken een breed veld: van klassieke filologische studies tot bijdragen over Buddhist queer theory. Scherer studeerde in Duitsland, Nederland en de Verenigde Staten en promoveerde in Groningen in 2002. Tot voor kort was Scherer hoogleraar Religious Studies and Gender Studies bij Canterbury Christ Church University (UK) en directeur van het interdisciplinair Social Justice instituut INCISE.
Engaged scholarship
Decaan Ruard Ganzevoort is trots op de benoeming: “Scherer is een schoolvoorbeeld van ‘engaged scholarship’: grondige wetenschappelijke studie verbonden met persoonlijke betrokkenheid en maatschappelijke impact.” Ook voorzitter Michael Ritman van de Boeddhistische Unie Nederland (BUN) zegt blij te zijn met de benoeming van Scherer. ‘Prof. Scherer brengt een schat aan internationale academische ervaring en contacten met zich mee.’
Prof. Scherer kwam als beste uit een door de VU gevoerde open procedure die alles met elkaar zo’n 4 maanden in beslag heeft genomen. Dit is gebeurd in nauw overleg met de boeddhistische zendende instantie (BZI), die zich bezig houdt met het werk van boeddhistische geestelijke verzorgers in justitiële inrichtingen, verantwoordelijk voor de afstemming met de VU, die ook met een vertegenwoordiger zitting had in de benoemingsadviescommissie (BAC) van de VU.
De nieuwe hoogleraar heeft een uitstekende kennis van het Pali, Sanskriet, en klassiek Tibetaans, naast het Grieks en Latijn. Omdat hij zijn PhD in Groningen heeft behaald beheerst hij ook het Nederlands vloeiend. Prof. Bee Scherer zal samenwerken met dr. Henk Blezer en anderen binnen de VU.
Scherer: “Ik ben blij me aan te sluiten bij de levendige en diverse VU-gemeenschap. Ik kijk er erg naar uit om mee vorm te geven aan de Buddhist Studies en het programma Boeddhistische Geestelijke Verzorging (BGV), samen met mijn collega’s van de faculteit Religie en Theologie en in nauwe samenwerking met de boeddhistische gemeenschappen in Nederland.”