In een tentoonstellingsruimte van de Yungang grotten art galery in Qingdao, Oost-China, zijn sinds een week voor het publiek kopieën van drie boeddhistische beelden te zien die gemaakt zijn met behulp van 3D-printing technologie. Volgens het Chinese staatspersbureau Xinhua zijn deze modellen de levensgrote kopieën van de boeddhistische beelden die uitgehouwen zijn in een zandstenen rots in de grotten van Yungang. De beelden zelf staan op de werelderfgoederenlijst van Unesco.

De grotten van Yungang strekken zich uit over een afstand van een kilometer. Er zijn bijna 51.000 gesneden beelden en beelden in meer dan 250 grotten. Dit kunstwerk wordt verondersteld bijna 1500 jaar oud te zijn. Volgens archeologen lopen de beelden in de grotten gevaar te worden vernietigd als gevolg van natuurlijke verwering en hoge luchtverontreiniging.

De 3D-modellen in de kunstgalerie zijn gemaakt als een gezamenlijk project van Yungang grotten onderzoeksinstituut, de Zhejiang Universiteit en Qingdao Publishing Group. Onderzoekers namen meer dan 10.000 foto’s van de originele beelden. Kunstenaars beschilderden de beelden.

Bron BNN/Xinhua.

Categorieën: Beeldende kunst, Chinees boeddhisme, Boeddhisme
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk