Wat is dat eigenlijk een mooie uitdrukking: “Tegenwoordigheid van geest!” Je hoort ´m niet zo vaak meer. Ontzettend jammer vind ik dat!
Allereerst betekent deze term tegenwoordig-heid voor me. Hoe kan het ook anders! De geest die zich richt op wat er nu gebeurt! Die het zegt, direct – zonder omwegen of poespas. De tegenwoordige geest is actief en zonder uitstel. Kordaat wanneer helder in vorm.
Ook is er tegen-woordigheid. Tegen een overmatige woordgebruik of een reflexmatige typering en normering van alles wat er binnenkomt via de zintuigen! Soms helpend, maar vaak dus ook beknottend.
Geest is ook zo’n mooie term. Wanneer ik ‘m opzoek in de Dikke van Dale dan zijn er tal van typeringen. Ik neem er één: geest als ‘het denkend, voelend en willend deel van de mens.’ En dat richt zich dan óók nog eens op tegenwoordig-heid en tegen-woordigheid. Jee!
Ja, ’tegenwoordigheid van geest!’ Ik ben voor het opnieuw introduceren van deze in vergetelheid geraakte term. Wie doet er mee?!
Wouter ter Braake zegt
Met mijn tegenwoordigheid van geest kan ik me direct en spontaan, zonder enige terughoudendheid aansluiten bij jouw oproep.
Jaap zegt
Ik ben er voor Theo. Ik leerde de uitdrukking kennen door het lezen van Baron von Munchhausen.
En op de lagere school scoorde ik er daarna flink mee in een spreekbeurt. :-)
Dus ja, helemaal voor.
Dank.
Ruud van Bokhoven zegt
Tegenwoordigheid van geest is een uitspraak uit het verleden dat in de toekomst niet of zelden te vinden zal zijn, maar het blijft een woord in de tegenwoordigheid waarin de geest bij betrokken is.