Wat is dat eigenlijk een mooie uitdrukking: “Tegenwoordigheid van geest!” Je hoort ´m niet zo vaak meer. Ontzettend jammer vind ik dat!
Allereerst betekent deze term tegenwoordig-heid voor me. Hoe kan het ook anders! De geest die zich richt op wat er nu gebeurt! Die het zegt, direct – zonder omwegen of poespas. De tegenwoordige geest is actief en zonder uitstel. Kordaat wanneer helder in vorm.
Ook is er tegen-woordigheid. Tegen een overmatige woordgebruik of een reflexmatige typering en normering van alles wat er binnenkomt via de zintuigen! Soms helpend, maar vaak dus ook beknottend.
Geest is ook zo’n mooie term. Wanneer ik ‘m opzoek in de Dikke van Dale dan zijn er tal van typeringen. Ik neem er één: geest als ‘het denkend, voelend en willend deel van de mens.’ En dat richt zich dan óók nog eens op tegenwoordig-heid en tegen-woordigheid. Jee!
Ja, ’tegenwoordigheid van geest!’ Ik ben voor het opnieuw introduceren van deze in vergetelheid geraakte term. Wie doet er mee?!
Louis van Bebber zegt
Mooi. Er is een verwantschap met een andere uitdrukking: kom bij zinnen. Veelal verkeerd gebruikt omdat vaak bedoeld wordt: gebruik je verstand, maar er staat het tegendeel: kom bij je zintuigen. Niks verstand, woorden dus, maar gewaar zijn. Zou dat niet ook de betekenis van ‘geest’ zijn’ in tegenwoordigheid van geest?
Jacob van Keulen zegt
Beste Theo, ik zou er Aanwezigheid aan willen toevoegen . Zal het zoveel mogelijk delen. In ieder geval