Er zijn afgelopen week beveiligingscamera’s in de hal van het appartementsgebouw opgehangen. Ze houden de liftdeuren in de gaten en de hal en achterdeur. Ik begrijp dat wel, ik ben geradicaliseerd. Een paar dagen geleden had ik ook al het idee dat ik door de bemanning van een zwarte auto werd gevolgd. Ik word in de gaten gehouden als radicaal.

Een radicaal, ook dikwijls vrije radicaal genoemd, is een molecuul of atoom dat al dan niet geladen kan zijn, maar dat één, of meer, ongepaard elektron heeft. Een dergelijke configuratie is energetisch ongunstig en zal makkelijk naar een gepaarde elektronenstructuur overgaan als dit mogelijk is. Snelle veroudering van de huid kan een gevolg zijn, gift en afval in je lijf.

Zo’n vluchtige radicaal ben ik niet. Al een paar maanden lang steek ik niet goed meer in mijn vel en besloot mijn leven totaal om te gooien, ik radicaliseerde zonder dat anderen dat in de gaten hadden, a lone wolf zogezegd. Blijkbaar zijn mijn ideeën toch uitgelekt, vanwaar anders die camera’s en de zwarte auto? Dus ik besloot me te vermommen met een pruik die ooit van mijn vader is geweest. Mijn vader had een hoeveelheid eigen haar om trots op te zijn, maar als zijn kleinkinderen kwamen zette hij de pruik op. Dan vroegen ze: Meneer, bent u mijn opa?

Ik moest een beetje gniffelen toen ik vrijdagavond en ook nog het hele weekeinde op de tv de commotie zag en hoorde die een Amsterdammer had veroorzaakt bij het PSV-stadion in Eindhoven toen daar Guus Meeuwis optrad. Hij had geen kaartje en filmde daar. De politie pakte hem op, de man was een radicaal, stond op de lijst van radicalen, sprak een politiewoordvoerder. Waarin hij precies radicaal was werd er niet bij verteld. Hij is geen vrije radicaal want de politie hield hem nog een tijdje achter slot en grendel.

Ik wachtte als oud-politieverslaggever tot Het Journaal zou melden wie de man had ontmaskerd in Eindhoven. En of deze radicaal al of niet gevolgd werd door mannen in zwarte auto’s. En waarom hij daar filmde. Of werd deze man helemaal niet in de gaten gehouden door geheim agenten? En welke radicaal gaat nou in het openbaar opzichtig filmen, ben je dan niet van de pot gerukt als radicaal. En waarom rukte de politie met zoveel menskracht uit na de arrestatie van deze Amsterdamse radicaal en was ze niet tevoren bij het stadion al aanwezig. Het Journaal gaf daar geen antwoord op. De verslaggever sprak bij een politielint over zijn vermoedens. Het Journaal is het Journaal niet meer, de zoeker en vinden van de relatieve waarheid. De verslaggevers weten het niet, de hoofdredactie moet ingrijpen, ze ontslaan. Ze praten de politie na, ook als die niets wil zeggen. Er zijn er natuurlijk ook die wel duiden, daar hoor je mij niet over.

Ik film als geradicaliseerde lone wolf bij groenteboeren en reformwinkels. Maak close ups van peentjes en kroten. De camera is op zoek naar vezels en kalium. Bananen zijn mijn beste vrienden geworden. Door de dag heen een tomaatje doet mij goed. Ik lees elke dag een boek over gezonde voeding, bezoek symposia met voedseldeskundigen. Is dat radicaal genoeg?

Ik leefde al jaren verkeerd door mijn eten bij de Chinees en Italiaan te bestellen, chips te eten onder tv kijken. Advocaat te lepelen. Roomboter op brood. Te hangen in Stoel Schaap. Ik wil nog lang onder u blijven, als lone wolf. Als radicaal. Al valt dat verdikkeme niet mee.

Moedig voorwaarts.

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef,  de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij  corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord.

Categorieën: Joop Hoek, Columns
Tags: , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

2 reacties op Het jaar 2017 – de honderdendrieenzestigste dag – geradicaliseerd

  1. Erzebeth schreef:

    Joop, wat ben je toch leuk en meer dan dat…..Doe mij een dagelijkse portie Zeeuwse Hoek en ik ga fluitend de dag door.

  2. p.klene schreef:

    Het kan ook gewoon zijn dat we als boeddhisten gewoon wat vreemde eendjes in bijt zijn, ons niet willen of kunnen conformeren aan de gevestigde orde en gewoon doen waar we zin in hebben. Als het niet opvalt binnen al die vreemde eendjes is er eigenlijk niets aan de hand en voelen we ons heel vertrouwd met elkaar. Ook als “Brandpunt” gisteravond die hele affaire met losse sekshandjes van al of niet “echte” Boeddhistische monniken weer eens uit de stoffige kast haalt om te jammeren dat het allemaal zo erg is.
    Wel verdraaid die dames en heren die zich dat lieten welgevallen waren er NB toch zelf bij dat ze bepoteld werden door een vent met een chivara aan. Bij de eerste de beste handeling of opmerking van je “leraar” dat duidt op seks gaan toch gelijk je alarmbellen af? Dat die dame bij die zelfverzonnen Tibetaanse monnik zich gewoon liet ontkleden in Zeeland, het soort verafgoding van een leraar een Guru, ik kan er met m’n verstand niet bij.Ik heb in al die jaren achter verschillende Guru’s en Boeddhistische monniken aangelopen maar nooit seksuele avances gezien of gehoord. En heus hoor ik heb beslist niet celibaat geleefd… en heel veel nuttige en zinvolle zaken geleerd die ik gewoon toepas in het dagelijks leven als lekenboeddhiste.
    Petra