De Boeddhistische Unie (BUN) is een vriendenclub van en voor de veertig boeddhistische sangha’s die er bij aangesloten zijn. En ook het aanspreekpunt voor de overheid van ‘alle’ boeddhisten in Nederland. De BUN is misschien zonder het te willen een autoriteit, mogelijk een gezaghebbende autoriteit, maatschappelijk en binnen religies. Door de aard en geschiedenis van de koepelorganisatie is zij naar binnen gericht, veroorzaakt geen ophef. De stroom stroomt, gaat zijn gangetje. Vriendelijk.
De boeddhistische stroming binnen de publieke omroeporganisaties KRO-NCRV maakt en zendt boeddhistisch getinte producties uit. Achtentwintig uur per jaar. Dat is na het verdwijnen van de boeddhistische omroep stichting (BOS) in december 2015 een zegen. De uitzendingen van de opvolger van de BOS zijn vriendelijk. Interviews met aardige mensen, boeddhisten ook. Ze veroorzaken geen rimpels in de vijver en dat is ook niet de bedoeling. Toch?
Bodhitv is een platform dat aan het groeien is qua maken en publiceren van maatschappelijke en boeddhistische onderwerpen in tekst, beeld en geluid. In het boeddhistisch landschap is het een echte aanrader.
De Stichting vrienden van het boeddhisme, die dit jaar vijftig jaar bestaat, draagt via het virtuele magazine bij aan het beeld dat veel mensen hebben van het boeddhisme. Vier pijlers die deze religie in de roerige samenleving een rol van betekenis kunnen laten spelen. Met respect als leidend begrip.
We leven in een nare, vervelende en angstige wereld. Mensen worden getreiterd, gepest, vermoord omdat ze anders denken of zijn. Niet gelovig zijn, of niet het juiste geloof- wat dat ook is, beoefenen en/of aanhangen. Gestoorde geesten die geloven dat zij helden zijn, blazen zichzelf te midden van anderen op. Het geloof veroorzaakt oorlog, haat, splitsing, racisme. Tweedeling.
De politiek verruwt, veel mensen hebben er geen vertrouwen meer in. Politici die beschaafd en netjes leven en handelen worden voor onbetrouwbaar versleten, ze zouden geen goede leider zijn. Politici krijgen politiebescherming, omdat ze anders hun leven niet zeker zijn. In Amerika breken slechte tijden aan na de benoeming van de nationalist Donald Trump als president. Overal in Europa dreigen de Donaldjes het voor het zeggen te krijgen. Populisme als nieuwe religie, het gouden kalf. De dijken van fatsoen dreigen te breken.
In die roerige wereld staat de BUN, in die roerige populistische wereld zendt de boeddhistische stroming binnen de publieke omroep programma’s uit. In die roerige wereld kunnen de BUN en de omroep als boeddhistische organisaties een belangrijke rol vervullen en een boodschap laten horen van respectvol met elkaar omgaan, verdraagzaamheid, compassie en empathie. Niet in de beslotenheid van de koepel, maar in het openbaar, op de buis. Hier staan wij voor, wij boeddhisten, dat is onze boodschap. Dat reiken wij jullie aan.
Ik weet niet of het beeld dat Nederlanders over het boeddhisme hebben ooit is onderzocht. Maar ik geloof dat respect- en liefedevol omgaan met elkaar door veel mensen wel wordt ervaren en ondersteund als uiting van het boeddhisme. Laten we dat gaan verzilveren.
Ujukarin zegt
Hmmm… mooie suggestie maar niet alleen in NL wordt dit toch écht primair aan de aparte sanghas overgelaten. Want die hebben een mening over wat boeddhisme is in concrete toepassing, dat hebben clubs als Vrienden en Boeddhistische media niet persé (die proberen een dwarsdoorsnede te tonen).
Op samenwerkings/koepelniveau zie je soms wel uitspraken over brede verschijnselen, het UK network (zuster van de BUN) heeft bijvoorbeeld afstand genomen van de Myanmar ‘boeddhisten’ die openlijk racisme tegen de Rohyingas propageren. Maar over verschijnselen dichter-bij-huis wordt het lastiger.
Dus toch maar overlaten aan losse sanghas? In m’n meest recente bijdrage hier, ergens december, staan écht m.i. concrete oplossingen voor de boven geschetste problemen en zelfs een soort half stemadvies ;-)
With folded palms,