In de loop van de avond kwam het bericht binnen: het Boeddhistisch Dagblad krijgt een gift van vijftien miljoen Amerikaanse dollar. Het enorme bedrag is toegekend door een Canadese zakenman die het westers boeddhisme praktiseert. Het bedrag wordt in vier jaar toegekend. Er zijn voorwaarden aan de gift verbonden. De kernredactie van het BD moet in 2017 verkassen naar Montreal en de krant moet ook in het Engels verschijnen. Voor huisvesting wordt gezorgd. De gever, die anoniem wil blijven, kent het bedrag toe vanwege ‘de rustige, volledige en journalistieke wijze waarop ingewikkelde kwesties binnen het boeddhisme worden belicht, waarbij pijnlijke kwesties niet uit de weg worden gegaan’. Een Nederlandse notaris heeft de gift bevestigd. Morgen volgt nadere informatie. Het dit jaar toegekende deel van het totale bedrag wordt op negen december uitgekeerd.

Op de redactie van het BD is met blijdschap gereageerd op de schenking. De krant had plannen om het tekstuele deel van de krant in de toekomst te versterken met beeld en geluid. Door de gift komen de plannen nu in een stroomversnelling. Het verplaatsen van de  redactie naar Canada hoeft volgens hoofdredacteur en mede-uitgever Joop Hoek geen problemen met de Nederlandse auteurs op te leveren. Die communicatie verloopt grotendeels toch al via mail en telefoon.

Geld in een potje. Foto: flickr / TaxRebate.org.uk

Geld in een potje. Foto: flickr / TaxRebate.org.uk

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen Chef corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren.

Categorieën: Joop Hoek, Columns
Tags: ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk