Vanavond zag en hoorde Chef op Het Journaal op de tv een item over ondergelopen straten na een fikse regenbui in een stadje in het Gooi. Een deskundige zei dat dat voorkomen kon worden als de bewoners van de flink uit de kluiten gewassen huizen hun regenpijpen van het riool los zouden koppelen en dat water zelf op zouden vangen. Je hoorde een bewoner zeggen dat hij dat niet van plan is, de tuin loopt schuin af naar zijn woning. Hij zei wel 300 regentonnen van elk 500 liter nodig te hebben om het water op te vangen. Waar moest hij die kwijt?

Chef had liever niet dat dit item was uitgezonden. Hij wilde juist een voorstel bij de Landelijke Overheid indienen om bewoners van verpleeghuizen, die in een contract met de directie gedwongen vast hebben laten leggen dat ze niet meer dan drie keer op een dag mogen plassen- op de wc welteverstaan, met slangen aan het riool te koppelen zodat het probleem uit de wereld zou zijn. Nou, dat gaat dus mooi niet door, bedankt Journaal.

Iedereen is boos op die verpleeghuizen. Chef hoorde gisteren een radiopresentator tegen een politica die naar de studio was gehold omdat ze vreselijk verontwaardigd was zeggen dat zijn moeder ook in zo’n huis zat, niet meer kon lopen en de hele dag moest plassen. Met een tillift werd ze door twee personeelsleden uit bed en een rolstoel getild en op de pot gezet. De hele operatie duurde een half uur. En dat meerdere keren per dag. De politica wilde niet naar dit verhaal luisteren. Ze zei dat een mens het recht heeft om te plassen en dat het tehuis daar op in moest spelen.

Chef gaat oefenen. Hij knoopt wat oude fietsbanden aan zijn piemel en sluit zichzelf aan op het riool. Wat moet dat moet. Het is een experiment; misschien loopt hij wel vreselijke ziekten op door dat rubber.  Nou maar hopen dat er geen pythons in het riool huizen die Chef te grazen nemen. Het valt niet mee om de bodhisattva gedachte te praktiseren.

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen Chef corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren.

Categorieën: Joop Hoek, Columns
Tags:

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk