Onlangs besloten honderden vertegenwoordigers van tientallen boeddhistische organisaties uit drieëndertig landen tijdens een conferentie in Thailand dat de boeddhistische boodschap van vrede en broederschap een belangrijke rol kan spelen bij het overbruggen van de kloof tussen mensen. Het boeddhisme heeft zijn wortels in veel landen en in ieder continent in de wereld. Deze religie verbindt volgens de deelnemers mensen en verspreidt een boodschap van vrede en harmonie, zeggen die deelnemers.
Chef is het daar van harte mee eens. Boeddhisten lopen op kousenvoetjes, het lijkt wel of ze de rust niet willen verstoren. Lekker op het kussen blijven zitten, terwijl het pand in de fik staat, moppert hij. Die brand van onrust, onvrede, racisme en geweld zal zeker de boeddhistische centra bereiken- dat gebeurt eigenlijk al. En dan? Is het voldoende om sutta’s te mompelen, goed te luisteren naar de ander- de slachtoffers, en te zwijgen. Niet-handelen.
Jullie weten al dat Chef als journalist actief was in de Vredesactiekampen in Woensdrecht. Elke maandag om twaalf uur kwamen de mensen van de Franciscaanse Vredeswacht- de Franciscanen hadden een huis vlak bij de basis gekocht of gehuurd, naar de poort van de luchtmachtbasis Woensdrecht en stonden daar stil in het moment. Aan de ene kant de mensen van het luchtmachtbewakingskorps, en buiten de vredesactivisten die tegen de komst van de kruisraketten protesteerden. En de Franciscaanse Vredeswacht- monniken en leken. Vrede en alle goeds, was hun leus. Ze waren goed zichtbaar, die vredeswachters en trokken zich niks aan van de kritiek van de militairen. Noch hakten ze met bijlen in op straaljagers, een hobby van de vredesactivisten. Ze stonden er als in een vacuüm, alles er omheen had verder geen betekenis, de wakers van de vrede. Ze waren indrukwekkend stil, maar ze waren er.
Het is al lang geleden, Chef is de namen van veel actievoerders, politiemensen en militairen al vergeten. Maar dat beeld van de Franciscaanse Vredeswacht is nog op zijn netvlies geplakt.
Chef wordt onrustig van dat altijd maar weer verklarende gedoe van de meeste boeddhisten. Het niet-handelen. Die bodhisattvagedachte, als de mensen in nood door de vingers van de handen van de bodhisattva’s glippen. Hij is misschien te radicaal om boeddhist te zijn.
Zeshin zegt
Sorry, heb per ongeluk dit artikel ook ergens anders geplaatst, Maar het was hier bedoeld.
Het gevoel alleen te staan tegen over de wereld. De wereld staat in brand en er zijn maar een paar mensen betrokken en als het er op aan komt,……….Reken maar niet op hulp,…. Hoeveel moet je betalen om met 50 man in een gammel rubberbootje een oversteek van 10 km te maken. Vertel me,….. wat wil je er aan doen? Geld geven? Naar Griekenland gaan om hulp te verlenen? Denk je dat het helpt? Ik bedoel je gevoel van onmacht, verdriet, neerslachtigheid en woede kwijt te raken. Hoe was de titel van de nieuwe film van de Daila lama ook al weer? ‘iedereen denkt er aan om de mensheid te veranderen. En niemand denkt er aan om zichzelf te veranderen.’ Symptomen bestrijden of de bron aanpakken?
Als je boeddhist bent ken je vast dit verhaal. Boeddha zat in meditatie en dat zinde Mara niet. Die kwam met: ‘Blijf je nog lang zo zitten, denk eens aan alle pleziertjes die je mist’, en hij stuurde zijn dochters. Boeddha bleef zitten. Toen werd hij pissig en spoog vuur. Boeddha bleef zitten. Toen begon hij te lispelen en te flemen, Ik ben jou ziel, je evenbeeld, je voortbestaan je reïncarnatie. Boeddha bleef zitten. Uiteindelijk stuurde hij al zijn legers op 1 iniminie boeddha figuur die onder een boom zat. Boeddha ging er niet op in hij ontkende het gevecht zag het als een projectie van zijn eigen geest.
Ik denk dat ik 10 maart naar Den Haag ga om te zien of ik de Chinezen kan ontkennen als dreiging voor de Tibetanen. Waar zou je ze blij mee kunnen maken op de Chinese ambassade? Bloemen? Ze zijn zo doorzichtig, zo kwetsbaar,.. als je een fotootje van de Dailai Lama omhoog houd worden ze al bang en spugen ze met vuur.
Kaarin zegt
Misschien moet je gewoon lekker bij de Chinees gaan eten. Met een open en gul hart. Ook voor Chinezen.
Tenjo Schröder zegt
Om de chef wat op te vrolijken.
Afgelopen zaterdag heeft het Dharmahuis in Leeuwarden een benefietmiddag georganiseerd om geld in te zamelen voor de opvang van vluchtelingen op het Griekse eiland Chios. Zie voor meer informatie: http://www.dharmahuis.nl/Draag%20je%20mee.html Er kan nog steeds geld gedoneerd worden zie de contact gegevens van het Dharmahuis ovv Vluchtelingen.
Geïnspireerd door het artikel ‘Birmese Drugpa-voettocht voor de vrede’ dat op 26 januari in het Boeddhistisch Dagblad stond organiseert het Dharmahuis een voettocht voor een vreedzame samenleving van 15 tot en met 22 juli. Onderweg zullen we afval opruimen. Wil je mee? Opgave bij het Dharmahuis.
Petra Hubbeling zegt
Ik ga naar Griekenland, gaat chef mee? http://zenpeacemakers.nl/not-knowing-pelgrimage-griekenland/