• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Columns » B’eter Caponata van restjes

B’eter Caponata van restjes

27 april 2024 door Jana Verboom

Achter ons lag een lang weekend vol feestelijkheden: onze jongste was jarig. Voor ons lag een 11-daagse voorjaarsvakantie, waarin ik hoop om eindelijk mijn batterijtjes weer op te laden en mijn weerstand te verhogen, met behulp van natuur, lentezon, rust en warmte. Maar nu moest de koelkast van restjes ontdaan worden. In de groentela vond ik winterpenen die hun beste tijd gehad hadden, de helft was zo ver heen dat zelfs ik besloot die weg te gooien. Verder een aubergine, waar ik een slecht stuk uit had gesneden. Ik vond nog een verlept stuk bloemkool, over van de bloemkool korma-curry van vorige week. Wat hoger in de koelkast: een half potje zwarte olijven (uit de Turkse winkel), een halve pot kappertjes, allerlei stukken citroen, al dan niet ontdaan van de schil (voor citroenrasp). Er waren ook pijnboompitten die weliswaar lang houdbaar zijn, maar ik had ze op de grond laten vallen en bij ons is het nou niet zo schoon dat je van de vloer kunt eten, dus ik had ze gewassen in een zeef. In de kast vond ik parelcouscous, op de keukentafel een basilicumplant die het feestweekend had overleefd. Op de fruitschaal lagen nog een paprika en een courgette. Ui en knoflook hebben we altijd wel in huis.

Ik dacht: caponata. Caponata is een Siciliaanse stoofschotel, of salade, met een zoetzure saus. Er kan van alles in, meestal iets met aubergine, selderij, tomaten, olijven en kappertjes. Je kunt het warm en koud eten, en het is een echte mediterrane vegaklassieker. Ik moet bekennen dat ik nog nooit een echte caponata heb gemaakt volgens een echt caponatarecept, maar ik vind mijn recept er voldoende op lijken om dit caponata te mogen noemen. Restjescaponata. Ik denk dat de Sicilianen er ook van alles in verwerken wat ze toevallig bij de hand hebben. Varieer gerust met de ingrediënten. Een blikje tomaten of een pakje tomatenpassata had er eigenlijk ook in gemoeten, maar die vond ik niet meer in huis. Ik noem hier de ingrediënten die ik gebruikt heb.

Ingrediënten:

  • Olijfolie (scheutje)
  • Ui (gehakt)
  • Paprika (gesneden)
  • Wortel (in stukjes)
  • Bleekselderij (in stukjes)
  • Aubergine (in blokjes)
  • Courgette (in stukjes)
  • Knoflook (gehakt of uit de pers)
  • Stukje bloemkool (in roosjes)
  • Bouillonblokje (1, verkruimeld)
  • Oregano (2 theelepels gedroogde)
  • Water (¼ – ½ liter) – of een blikje tomatenblokjes of tomatenpassata
  • Olijven (zwarte, zoveel als je lekker vindt)
  • Kappertjes (1-2 eetlepels)
  • Citroensap (van ½ citroen – of meer naar smaak)
  • Zout (1 theelepel), peper (naar smaak)
  • Parelcouscous (200 gram) – of pasta, rijst, of aardappelen
  • Pijnboompitten (handjevol)
  • Basilicum of peterselie, gehakt of zo van de plant

 

Doe de olijfolie in een zware (hapjes)pan en fruit daarin de ui glazig. Voeg achtereenvolgens de groenten toe en bak telkens even mee. Doe dan heet water en bouillonblokje in de pan, doe een deksel op de pan, zet het vuur laag, en stoof de groenten gaar, in ca. 20 minuten. Voeg als het te droog wordt nog wat water toe. Kook ondertussen de parelcouscous gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Als de groente gaar is, olijven en kappertjes erdoorheen roeren, samen met de citroensap. Proef, voeg eventueel nog naar smaak citroensap, zout en peper toe. Bak de pijnboompitten kort in een droge koekenpan tot ze beginnen te kleuren. Roer de parelcouscous door de caponata en serveer met peterselie of basilicum en pijnboompitten.

Restjes caponata zijn de volgende dag nóg lekkerder. Zelfs restjes van restjescaponata. Tot over 14 dagen!

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Columns, Jana Verboom Tags: Caponata, restjes, vakantie

Lees ook:

  1. Anneke – Hartige herfstpasta met pompoen, olijf, gerookte tofu en amandel
  2. Vakantie
  3. Leven in Thailand – natte voeten bij het plassen
  4. VrijdagZindag – sinten-rijmerij

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Jana Verboom

Jana Verboom is bioloog en docent milieuwetenschappen. Bewust van het lijden veroorzaakt door de productie en consumptie van dierlijke producten als vlees en zuivel wil ze aandacht vragen voor de noodzakelijke transitie naar plantaardige voeding. Geïnspireerd door het leven en werk van Thich Nhat Hanh wil ze haar lezers inspireren om hap voor hap stapjes te zetten naar een betere toekomst voor Moeder Aarde. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 2 mei 2025
    Phowa Studieweek
  • 9 mei 2025
    Seminar Tenzin Wangyal Rinpoche
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het pad uit het woord
    • Het jaar 2025 – dag 128 – eigen vrijheid eerst
    • Boeken – De Vallei van Troost
    • ‘Gebruik de rechter niet als zondebok voor falend beleid’
    • Boeddha’s pleegmoeder is een voorbeeld voor boeddhisten op Moederdag

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.