Zonder dat ze het in de gaten hadden sloop ik op de medebewoners van de Kloosterbunker af. Ik besprong ze, beet ze aan stukken en liet ze bloedend en halfdood achter. De politie kwam eraan te pas en hield me aan. De officier van justitie vroeg naar mijn beweegredenen. ‘Het komt door de vogelbescherming Nederland’, sprak ik, ‘ik mocht mijn klooster niet meer verlaten en de hele dag binnen zitten maakte me agressief.’
Natuurlijk heb ik geen mede Kloosterbunker bewoners aangevallen. Ze kennen mij als een Goedmoedige Reus, die in zijn hele lange leven nog geen klap heeft uitgedeeld maar wel regelmatig total loss is geslagen door onzekere types. Maar hoe zit het nou met die Vogelbescherming Nederland? Waarom voerde de Reus die op in zijn virtuele slachtpartij?
Een paar weken geleden vroeg de Vogelbescherming aan huiskattenbezitters -met de nadruk op huiskat- om hun katten tijdens de broedseizoen van de vogels in huis te houden, zodat de vogels ongestoord voor nageslacht kunnen zorgen en niet vermalen of verscheurd worden door die huiskatten, met nadruk op Huis. Je zou denken, een redelijk verzoek, er zijn toch al zoveel vogelsoorten aan het uitsterven. En een huiskat hoort in huis. Maar dat ervaren sommige huiskattenbezitters toch even iets anders.
Een paar dagen geleden keek ik naar een aflevering van de talkshow Sophie en Jeroen. Direct aan het begin van de uitzending kwam de legitieme vraag van de Vogelbescherming ter sprake bij de hoofdgast van die avond en Sophie zelf, twee kattenvrouwtjes. De hoofdgast heeft enkele huiskatten die zeer agressief worden en vreemd gedrag gaan vertonen als ze de deur van het huis niet uitkunnen, vertelde ze. Ze dacht er niet aan om haar katten -met de nadruk op haar en niet van de buurt, binnen te houden. De vrouw legde uit wat er dan met die katten -en haar gebeurt. Psychiatrische kwesties. Dan een fel gekleurd kraagje om? Een bandje met een belletje? De hoofdgast dacht er niet aan. Bovendien, sprak ze, waren haar huiskatten zo slim dat ze op straat bij een vogel de indruk konden wekken dat ze stil stonden, zelfs met belletje en toch de huismus konden besluipen en verscheuren zonder dat de vogel dat in de gaten had. Ze lachte. Ik bad om een roofvogel met vleugels van vier meter en een snavel die makkelijk een mens naar binnen konden werken.
Het welzijn van de vogels, het legitieme verzoek van de Vogelbescherming, kwam niet aan de orde. Het egoïsme droop er vanaf in een lacherig sfeertje. Eigen dier eerst.
Ik had vroeger twee katten, erg lang geleden, en twee kinderen. De katten bleven binnen, in huis, zoveel mogelijk. Mijn dochtertje van anderhalf jaar was bijna blind toen de huiskat haar in huis aanviel. En de moeder van onze kinderen heeft nu nog ernstige littekens op het hoofd toen de huiskat in huis op haar hoofd sprong en zij net als Jezus Christus, maar dan zonder doornenkroon uit de wonden begon te bloeden. Mijn dochtertje van later drie, vier jaar oud, speelde bij ons huis voor de deur in een zandbak en moest regelmatig chemisch ontsmet worden omdat ze in de stront en pis van loslopende huiskatten greep. En met een handje haar mondje afveegde.
Wat zou de wereld er beter en liever uitzien zonder die loslopende huiskatten of katten in het algemeen, zeg ik als Joop Vink, even de achternaam van mijn grootvader aannemend. De vogelmoordenaars, de zandbakvervuilers. Zogenaamde huiskatten die de buurt onveilig maken.
Dat vinden ze ook op een plek ergens in Nederland. Daar lopen, liepen kan ik beter zeggen, ook regelmatig andermans huiskatten in de tuin om er vogels te verslinden. De eigenaren vragen zich nog steeds af waarom hun lieve Mimi nooit meer huiswaarts keerde maar in een mysterieus Zwart Gat verdween.
Laatst kwam ik in een supermarkt een vrouw met een kinderwagen tegen die heel lief sprak tegen het kindje. Eigenlijk meer brabbelde, zoals jonge moeders zo lief doen. Ik hou erg veel van baby’s en kleine kinderen, ben zelf ook opa, en vroeg aan de vrouw of ik even een blik in de wagen mocht werpen. Ja, hoor, zei ze, en ik boog me over de baby die geen baby bleek te zijn maar een klein volwassen hondje met de kop op een kussentje en toegedekt met een dekentje. De psychiater die ik die middag consulteerde vroeg waarom ik zo overstuur was.
Moge iedereen gelukkig zijn, met name jij.
Vrede en alle goeds.
Moedig voorwaarts!
Johan zegt
En die katten poepen ook nog in je tuin zonder dat je erom vraagt. En ze eten ook nog muizen.
En windmolens vermorzelen ook heel wat vogels.
Ik zie trouwens wel veel meer verschillende soorten vogels dan vroeger.
Er zitten weer volop ooievaars, aalscholvers, ijsvogeltjes en de witte reiger. Er vliegt hier ook nog een ibis rond, maar die is ontsnapt uit de diergaarde.
Roel de Haan of Hoek zegt
Ha Joop, dat van dat hondje vond ik leuk als uitsmijter :-)
Huisdieren zijn zielig. Niet alleen de huisdieren zelf, maar ook hun eigenaren. O ja, en ik ook, af en toe, wanneer ik met poep onder m’n schoen thuiskom.
John Verpaalen zegt
Loslopende huiskatten zijn een ramp voor de natuur. In feite zijn het exoten die daar absoluut niet thuis horen en die het ecologisch systeem flink verstoren. Daarom moet er dringend wetgeving komen die bepaalt dat HUISkatten ook thuis gehouden moeten worden en die anders aan de leiband horen. Wij hebben een grote achtertuin en doen ons best om die zo vogelvriendelijk in te richten, maar vrijwel dagelijks moeten we de katten van de buren die voortdurend op die vogels loeren, wegjagen. De buren zijn hierop aangesproken, knikken begripvol, maar er verandert niets…
kees moerbeek zegt
Niet om het een of ander John, maar ben je toevallig een mens? Dan ben ik wel uitgepraat :-)
John Verpaalen zegt
Ik begrijp niet goed wat je daar precies mee wil zeggen, Kees. De vraag is nogal cryptisch. Ben je het misschien niet eens met (delen van) mijn betoog? Is het dan niet beter om daar concreet op in te gaan?
kees moerbeek zegt
De moderne mens (homo sapiens), in deze streek van oorsprong een exoot, is een nog grotere ramp voor de natuur gebleken dan loslopende huiskatten. Het ontstaan van de landbouw was al ingrijpend, maar met de industriële revolutie is het wereldwijde ecologisch systeem zeer zwaar verstoord.
Huiskatten zijn geen honden, maar ze horen ’s nachts wel binnen te zijn, vind ik. Mijn kat is een binnenkat, vooral ook omdat ik niet wil dat hij dood wordt gereden.
Het is lente, leuk die tuinvogels. Ook bij meeuwen is de lente begonnen en dat beginnen we hier al te merken aan het gekrijs en geschreeuw. Gelukkig hebben we hier afvalcontainers. Er is een eenmanspartij die een meeuw als ‘logo’ heeft, toeval? Zo vrij als en meeuw of iets anders?